Handelsblatt съобщава, че германските опозиционни дясноцентристки партии ХДС и ХСС са повторили искането си останалите в страната атомни електроцентрали "да не бъдат унищожавани".

На конференцията на ХСС през уикенда в предложение се призовава за "продължаване на използването и по-нататъшното развитие на ядрената енергия", пише изданието.

Вестникът отбелязва, че "Фраматом", дъщерно дружество на френската енергийна група "Арева", е потвърдило, че петте ядрени реактора, които все още не са демонтирани, "могат лесно да бъдат реактивирани и върнати в мрежата възможно най-бързо".

Berliner Zeitung публикува статия, в която "експерти реагират на плана". Frankfurter Rundschau също отразява историята, като посочва, че партиите от Съюза искат да върнат ядрената енергетика, ако спечелят федералните избори догодина, "възможно най-скоро".

На друго място група германски политици искат да премахнат "увеличаващите се" разпоредби за CO2, наложени от Европейската комисия на автомобилната индустрия, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Икономическите министри от Долна Саксония, Берлин, Саксония и Хесен се застъпват за "корекции" на целите за автомобилния парк, позовавайки се на "изключително трудната ситуация", пред която е изправена германската и европейската автомобилна индустрия, пише FAZ. Те се стремят към "гъвкава стратегия за намаляване на емисиите", която да не подкопава целите в областта на климата, допълва изданието.

В коментар за FAZ четиримата министри призовават за по-голяма подкрепа за електрическите превозни средства чрез подобрена инфраструктура за зареждане, стимули за закупуване и по-ниски цени на електроенергията. Междувременно германският министър на околната среда Щефи Лемке отхвърли призивите за смекчаване на целите за емисиите, заявявайки, че всички страни са се ангажирали с тези ограничения, съобщава Stern.

Отделно от това, Ostsee Zeitung съобщава, че неправителствената организация "Екологично действие Германия" (DUH) е разкритикувала проекта за втечнен природен газ (LNG) в Рюген като "загуба на пари", твърдейки, че разходите надвишават доставения газ, като съоръжението ще задоволи само 1,5 % от нуждите на Германия от газ.

Изданието твърди, че това може да "засили дискусиите" относно енергийния проект, тъй като правителството все още се стреми да замени доставките на руски газ на фона на продължаващата война в Украйна