Активисти за борба с изменението на климата във Великобритания твърдят, че ще продължат да пукат и изпускат въздуха от гумите на SUV- автомобили, докато притежаването на автомобили стане "невъзможно", съобщава изданието "ай-нюзпейпър".

Въпреки, че са оборудвани с офроуд функции, три четвърти от SUV автомобилите се купуват от градски шофьори. 

Активисти за климата предупредиха, че ще продължат да изпускат въздуха от гумите на джиповете в цялата страна, докато стане "невъзможно" да се притежават тези автомобили в Обединеното кралство, като е възможно да предприемат допълнителни действия през тази седмица.

В понеделник вечерта стотици превозни средства бяха подложени на координирана акция от страна на "Tyre Extinguishers" - група активисти, създадена в знак на протест срещу "ненужните луксозни емисии", причинявани от големите SUV автомобили.

Активистите работиха под прикритието на тъмнината и изпуснаха гумите на SUV-ове като Land Rover и Range Rover, паркирани в богатите квартали на градовете, като оставиха листовка на предното стъкло, предупреждаваща собствениците, че тяхното превозно средство е "катастрофа за климата".

Обект на посегателство са били автомобили в Брайтън, Бристол, Кеймбридж, Лондон, Шефилд, Ливърпул и Единбург, като само в Брайтън са били повредени 200 автомобила.

Засегната жена публикува снимка на своя електрически Mercedes-Benz EQC в Twitter, като призова групата да "мисли, преди да действа".

Тя написа: "Изпуснахте гумите ми и аз не забелязах, докато не започнах да шофирам с трите си деца в колата. Автомобилът ми е изцяло електрически.

"Имахме и дете, което трябваше да бъде в болницата за преглед в града. За щастие имахме втори автомобил."

Въпреки че са оборудвани с офроуд функции, като например задвижване на четирите колела, три четвърти от SUV автомобилите се купуват от градски шофьори. Тези големи и тежки автомобили изискват повече гориво, за да се движат, и така отделят около 14 % повече въглероден диоксид от малките леки автомобили.

В проучване на Международната агенция по енергетика от 2019 г. се казва, че нарастващото търсене на SUV автомобили е вторият по големина фактор, допринасящ за нарастването на въглеродните емисии и отменя всички ползи за климата от продажбата на електрически автомобили.

Членовете на "Tyre Extinguishers" идват от "всички сфери на живота" и решават кога и къде да предприемат действия, заявява говорителят на "Tyre Extinguishers" Марион Уокър пред изданието.

"Като се има предвид децентрализирания характер на групата, не знаем колко души участват и колко точно джипа са били обект на нападение, но знаем, че и двете числа ще нарастват оттук нататък", казва тя.

Тя е добавила, че членовете на групата може да нанесат нов удар през следващите дни. "Членовете са свободни да повторят акцията, когато им е удобно, така че това може да се случи и тази вечер, и следващата нощ", каза тя. "Ще повтаряме това, докато не стане невъзможно да притежаваш джип във Великобритания."

 Тя твърди, че няма връзка с други активистки групи като Extinction Rebellion и Insulate Britain, въпреки че представителите на медиите са били уведомени за акцията в понеделник чрез пресаташето на Extinction Rebellion.

Това не е единствената група, насочена към собствениците на джипове. Миналата седмица активисти от група, наречена "Last Gasp", изпуснаха въздуха от гумите на джипове, паркирани в някои от най-богатите квартали на Лондон.