Горещото лято в Европа се очаква да доведе до най-малката реколта от картофи от години, което заплашва по-нататъшно покачване на цените на популярни храни като пържени картофи, точно когато потребителите се борят с галопиращата инфлация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Картофите, основна храна за домакинствата, независимо дали се купуват пресни или под формата на готови продукти като пържени картофи или чипс, са сред летните култури, които тази година пострадаха от рекордните температури и най-лошата суша в Европа от 500 години.

Сухите условия в Германия, Франция, Нидерландия и Белгия (северозападният пояс, който представлява по-голямата част от производството на картофи в Европейския съюз) биха могли да изтласкат производството в ЕС до най-ниското ниво в историята, под това, наблюдавано през също засегнатата от суша 2018 г., според анализаторите "Уърлд патейто маркетс" (World Potato Markets).

Повишаването на цените на енергията и храните предизвика рязко покачване на инфлацията, която в еврозоната се повиши до 9 процента, нива, невиждани от половин век.

Европейските производители предупреждават, че прогнозите за реколтата са ориентировъчни преди началото на основното прибиране през септември и че дъждовете и скорошните по-ниски температури могат да донесат късно облекчение. Но в някои ферми има оскъдна надежда.

В Юлих, западна Германия, производителят Ерих Гусен казва, че половината реколта може да бъде загубена поради суша и че всеки дъжд сега ще дойде твърде късно. "Нищо няма да продължи да расте тук", изрази съжаление той, оглеждайки парцела.

Германското министерство на земеделието не даде прогноза в доклад за картофената реколта от 26 август, но каза, че перспективите са "драстично влошени".

Тази седмица службата за мониторинг на културите на ЕС намали месечната си прогноза за реколтата от картофи с 2,5 процента, въпреки че преразгледаната ѝ перспектива съвпадна със средната стойност за последните пет години.

Франция също може да се окаже сериозно засегната. Има възможност добивите там да са поне с 20 процента под средното за 20 години, според френската група производители UNPT въз основа на последните полеви проучвания.

Напояването ограничи ефекта от сушата върху оборудваните ферми, но растенията също изсъхнаха при последователни горещи периоди.

"Докато с водния стрес можем да се справим, с топлинния стрес не можем да направим нищо", заяви Жофроа д'Еври, производител на север от Париж и ръководител на UNPT. "Имали сме горещи периоди и преди, но по отношение на температурните пикове и тяхната продължителност, никога не сме виждали такова нещо."

Топлината се разглежда като риск както за добивите, така и за качеството, като формата и цветът на грудките се променят от високи температури. Това може да създаде главоболия за преработката на картофите, за които договорите определят критерии като колко дълги трябва да бъдат пържените картофи.

"Това ще струва повече за индустрията и за потребителите, но най-голямата цена ще бъде за фермерите", коментира Кристоф Вермюлен, главен изпълнителен директор на белгийската индустриална група "Белгапом" (Belgapom), оценявайки, че реколтата в страната може да намалее с до 30 процента.

Паскал Вилаерт, съуправител на "Мезон Антоан" (Maison Antoine), един от най-известните щандове в Брюксел, продаващ известните белгийски пържени картофи, казва, че по-малкото наличие на качествени картофи вероятно ще повиши още повече цените. Неговият магазин вече ги е вдигнал с около 10 процента тази година поради разходите за енергия, които могат да натежат повече от цените на картофите при приготвянето на пържените вкусотии.

Международни хранителни фирми като "Макдоналдс" (McDonald's) също повишиха цените тази година в отговор на растящите цени на стоките, като пържените картофи бяха сред продуктите, които се увеличиха във Великобритания това лято.

Нито "Макдоналдс", нито "Маккейн Фуудс" (McCain Foods), основен производител на замразени пържени картофи в Европа за "Макдоналдс" и собствените си марки за търговия на дребно, отговориха на искания за коментар относно възможното въздействие на европейската реколта.

Френските фермери през 2018 г. трябваше да предоговорят договори с купувачи като "Маккейн", за да позволят по-къси пържени картофи след сушата през тази година. Бернар Уйон, управляващ директор на френската организация за сектора на картофите GIPT, сподели, че може да има подобни проблеми тази година.

На борсата EEX най-активните европейски фючърси на картофи, с доставка през април 2023 г. FAPPJ3, са нараснали с близо 50 процента досега тази година, след като са достигнали най-високото ниво на договора в началото на август.

Всяко покачване на цените на дребно е малко вероятно да намали търсенето на достъпни основни продукти като замразени пържени картофи, въпреки инфлационния натиск върху домакинствата, добави Уйон.