Градушка и поройни дъждове се разразиха днес в общините Златоград, Мадан, Девин, според данни от общинските администрации.

Падналите ледени късове в маданското село Галище достигаха размерите на щраусово яйце, счупвайки керемиди и прозорци, заяви кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

В Златоград градушката натрупа около 20 см ледена покривка по улиците, според кмета Мирослав Янчев. Почти изцяло са унищожени посевите в селищата, в които е паднала градушката.

Наред със земеделската продукция, леденият валеж е поразил алеите с цветя в Златоград. Общински екипи разчистват пораженията от градушката в града, отводняват се канавки, затлачени шахти и кални наноси. Наводнени помещения, отнесени скатове и паднали дървета са част от пораженията в Златоград.

Почти всички селища в община Мадан са попаднали под градоносния облак. Най-големи са щетите в с. Галище, където има разрушени покриви и счупени прозорци. Хората не помнят толкова унищожителна градушка, обяснява кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Снимка: Руди Молов, Фейсбук

Заради обилните валежи големи скални късове затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино. Разчистването на огромните отломъци продължи през целия ден, за да се отвори частично поне едно платно за движение към селото. Сутринта на ръка са доставени хляб и хранителни продукти в Буйново.

Кметът на община Борино Мустафа Караахмед алармира отново за проблема на пътя Тешел-Борино, който е разрушен от наводнението през декември 2021 г. и при всеки дъжд пропада. "Ако не се вземат спешни мерки три села ще останат без достъп Ягодина, Буйново и Кожари".

Почти в цялата Смолянска област има нанесени щети. От областната администрация ще настояват за спешно почистване на речните корита в региона, каза за БНР областният управител Емил Хумчев: "В редица общини имаме населени места, които са наводнени. Частично пропаднало е трасето Борино-Доспат. Движението е в една лента и се контролира от "Пътна полиция". Редица кметове в областта сигнализират за свлачища и изпочупени керемиди. Почти на 100% е унищожена реколтата в община Неделино. В Златоград също е имало множество валежи и градушка".

В Златоград започват огледи след обилната градушка, която на места образува ледена покривка от над 20 сантиметра. Пред кореспондента на БНР в Смолян кметът на Мирослав Янчев обясни: "10-15 минути обилни валежи с градушки. Всички насаждения на територията на Златоград и района са на земята. Цветя, зеленчуци, плодове - всичко това е вече минало. На места има 20 см. ледена покривка. Там, където се отводняват решетките, има 40-50 см. В момента има дежурни екипи на администрацията, които почистват отводнителните решетки. Имаме запушване на канализации, на отводнителни канали, които не можаха да поемат този обилен валеж. Сега ще оглеждаме и ще сметнем щетите, ако има такива, върху инфраструктурата. Още е рано да кажем какво е положението".

Снимка: Васил Пеев, Фейсбук

Бурният дъжд, придружен с градушка е наводнил улици, офиси и заведения в Девин. Разрушителното пълноводие вече се оттича в късния следобед и започва разчистване на наносите и следите от пороя в града на минералната вода.

Градушка би и във Варненско:

А какво беше положението в Белоградчик показа видео на MeteoBaklans

Подобна бе ситуацията и в Област Кюстендил: