Китайското правителство издаде първата за годината национална тревога за суша, съобщава Ройтерс, "докато властите се борят с горските пожари и мобилизират специализирани екипи, за да защитят посевите от горещите температури в басейна на река Яндзъ".

Новинарската служба продължава: "Националната "жълта тревога", обявена късно в четвъртък, идва след като региони от Съчуан в югозападната част на страната до Шанхай в делтата на река Яндзъ преживяха седмици на екстремни горещини, като правителствените служители многократно посочиха като причина глобалните климатични промени.

Предупреждението е с две степени по-малко от най-сериозното предупреждение по скалата на Пекин." Държавният телевизионен оператор CCTV съобщи, че цели 66 реки в 34 окръга в югозападния регион Чунцин са пресъхнали, пояснява информационната служба: "В петък сутринта в Чунцин се намираха шест от десетте най-горещи места в страната, като температурите в окръг Бишан вече достигнаха 39 градуса.

Инфраструктурата и службите за спешна помощ в района на Чунцин са подложени на все по-голямо напрежение, а пожарникарите са в повишена готовност, тъй като в целия регион избухнаха планински и горски пожариһттр://....Селскостопанското бюро на Чунцин също така създаде експертни екипи за защита на уязвимите култури и разшири засаждането, за да компенсира загубите преди есенната реколта." Ройтерс съобщава и за пресъхнал приток на река Яндзъ "на фона на безпрецедентната суша в целия регион, която може да продължи още месец".

Ню Йорк Таймс пише: "Изправени пред най-изпепеляващата гореща вълна в Китай от шест десетилетия, фабриките в югозападната част на страната са принудени да затворят.

Тежката суша е довела до свиване на реките, което е нарушило доставките на вода и хидроенергия в региона и е накарало властите да ограничат електроснабдяването на предприятията и домовете."

Горещата вълна "оказва натиск върху веригата за доставки на литиеви батерии и слънчеви панели, тъй като доставчиците на ключови материали в централната провинция Съчуан изпълняват правителствено разпореждане за спиране на промишленото производство, за да се пести електроенергия за домакинствата", съобщава South China Morning Post.

В западната провинция Цинхай пък наводнения, причинени от проливни дъждове, отнеха живота на 16 души, а други 36 се водят изчезнали, съобщава Ройтерс.