"Нарастват опасенията, че екстремната суша, предизвикана от изменението на климата в страните от житницата на Европа, ще намали стабилните добиви и ще задълбочи кризата с разходите за живот", съобщават EurActiv и AFP.

В него се казва, че Европейската комисия е "призовала държавите-членки на ЕС да използват повторно пречистените градски отпадъчни води за напояване... след като Франция и части от Англия преживяха най-сухия си юли в историята".

Ройтерс съобщава, че нидерландското правителство е "обявило недостиг на вода поради сушата". То допълва, че условията затрудняват движението на водата по реките в страната: "В момента баржите по долното течение на Рейн - важен маршрут за транспортиране на въглища от Ротердам към вътрешността на страната до германските стоманодобивни предприятия и производители на електроенергия - работят с по-малко от половината от капацитета си".

В друга статия на Ройтерс се казва, че разходите за превоз на стоки по Рейн се увеличават, а плавателните съдове работят само с 25% капацитет, като нивото на водата в реката в Германия "отново спада".

Bloomberg казва, че Uniper, собственикът на "ключова въглищна електроцентрала в Германия", е "предупредил за "нередовна работа" поради трудности при доставките на гориво по Рейн.

По-нататък Ройтерс съобщава, че сушата "нанася поражения на прочутото производство на зехтин и вино в Тоскана". Отделен репортаж на Ройтерс гласи: "Испанските фермери се опасяват, че производството на зехтин може да спадне с една трета".

В Обединеното кралство Ройтерс съобщава, че водоснабдителна компания в югоизточната част на страната е обявила "временна забрана за използване на пръскачки и маркучи".

The Times съобщава на първата си страница: "След най-сухия юли от десетилетия насам още милиони домакинства може да се сблъскат със забрани за използване на маркучи, тъй като синоптиците предупреждават за нова гореща вълна".

В съпътстващия анализ на научния кореспондент Рис Блейкли се казва: "Метеорологичните рекорди продължават да падат, тъй като южната част на Англия преживя най-сухия си юли от 1836 г. насам...

Разбираме причините: през по-голямата част от месеца преобладаваше високо налягане, което изтласкваше дъждовете към северозапад с повишаването на температурите.

Климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, също драстично увеличиха вероятността от екстремни горещини."

Заглавието на първа страница в Daily Telegraph е: "Водната инсталация, която би могла да предотврати забраната на маркучите, "тайно консервирана"." В придружаващата редакционна статия на Daily Telegraph, в която не се споменава изменението на климата, се казва: "Намалените валежи се случват от време на време, но въздействието им се засилва от нарастването на населението в районите, които получават най-малко... Като цяло страната получава много дъжд, но най-вече на места, където той не е необходим."

В редакционната статия на Daily Express (не е онлайн) също не се споменава изменението на климата, но се казва: "Дойде време... за няколко желани дъжда, които да спасят градините ни и да попълнят резервоарите ни. Дори най-запалените любители на слънцето трябва да признаят, че безпрецедентните температури не винаги са били приятни."

В Северна Америка вестник "Вашингтон пост" съобщава, че сушата, засегнала половин Мексико, води до ограничаване на потреблението на вода и до кражби. В статията се казва: "В северната част на Мексико резервоарите, които обикновено снабдяват с вода 5 млн. души в региона, са с ниски нива или пресъхнали.

Експертите твърдят, че за това са виновни множество фактори, сред които ръстът на населението, нарастващото търсене на вода, лошата инфраструктура и рязкото повишаване на температурите.

В дългосрочен план изменението на климата в резултат на човешката дейност вероятно ще доведе до увеличаване на честотата и тежестта на подобни промени във времето, включително горещи вълни и засушавания.