Вчера в Мумбай е отчетена максимална температура от 39,7 С, което "прави този ден най-горещия в града през април за последното десетилетие" и "аномално покачване с близо 6,5 С над нормалното", съобщава Indian Express.

Индийският метеорологичен департамент (IMD) е обявил оранжева тревога за силна гореща вълна за града и съседните му окръзи, като съобщава на вестника, че "внезапният скок на температурите тази седмица е предвестник на това, което очаква града", като е вероятно още горещини "да обхванат цялата държава това лято".

Междувременно анализ на "Хиндустан Таймс" установява, че изборният сезон в Индия през 2024 г. съвпада с почти най-горещата част от годината за две трети от всички политически избирателни райони.

Според материала прогнозите сочат, че в 66 избирателни района, които ще гласуват от петък, максималната температура може да достигне 35С или повече, а в 10 от тях - над 40С.

"Две групи хора са най-уязвими - широката общественост, която включва тези, които страдат от повече от едно заболяване и възрастните хора, както и изборните работници", казва д-р Дилип Мавланкар, който ръководи Индийския институт за обществено здраве, в разговор с вестника.

Въпреки че качеството и изпълнението на плановете за действие при горещини са различни в Индия, изследователите са представили нов примерен план за действие при горещини на индийските органи за борба с бедствията, с който да се ръководят щатите и градовете, съобщава Times of India.

Отделно от това, Down to Earth отразява ново проучване, което установява, че жените в Индия са "значително по-уязвими" към екстремни горещини в сравнение с мъжете, но казва, че липсата на "конкретни заключения" за причините е "перфектен пример за разликата в справедливостта на данните", особено в страните от глобалния юг.