Индийското правителство рационализира процеса на одобрение за свързване на покривни соларни инсталации и улесни хората да кандидатстват за субсидии и да получат планини от пари в брой... за да насърчи по-бързото им въвеждане, съобщава Associated Press.

В това число влизат и 9 млрд. долара, обявени от министър-председателя Нарендра Моди този месец, който твърди, че отделянето на средства ще осигури "безплатно електричество" за до 10 млн. домове, пише изданието.

Понастоящем по-голямата част от слънчевата енергия в Индия идва от соларни ферми с размерите на футболно игрище, докато повече от 15 % идват от покривни масиви, а Индия досега е успяла да изгради само 11 гигавата [GW] покривни соларни инсталации... далеч по-малко от 40-те GW, които се надяваше да има до 2022 г..

Отделно от това Nikkei Asia съобщава, че Индия може да не постигне националните си цели за емисиите на парникови газове до края на десетилетието, въпреки стремежа си към чиста енергия, като доклад на Wood Mackenzie предвижда, че интензивността на емисиите на страната ще намалее с 30% до 2030 г., което е значително по-малко от целта от 45%.

The Economic Times съобщава, че износът на вятърни турбини от страната почти се е удвоил в приходно изражение през 2023 г. в сравнение с 2019 г., според анализ на S&P Global.

Междувременно, позовавайки се на правителствени източници, Ройтерс съобщава, че за първи път Ню Делхи преследва частни инвестиции в ядрената енергетика и води разговори с частни фирми, включително Adani, Reliance, Tata и Vedanta, за инвестиране на около 26 млрд. долара, за да помогне за "изграждането на 11 000 мегавата (MW) нови мощности за производство на ядрена енергия до 2040 г.".

В статията се добавя, че понастоящем ядрената енергия "допринася за по-малко от 2 %" от общото производство на електроенергия в Индия.

В други новини от областта на енергетиката CNN съобщава, че "Русия навлиза в третата година от войната в Украйна с безпрецедентно количество пари в държавната хазна, подкрепено от рекордните 37 млрд. долара от продажби на суров петрол на Индия през миналата година", като според нов анализ на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) покупките на Индия са се увеличили над 13 пъти в сравнение с преди войната.