Индия планира да разшири въглищния си енергиен парк "с около една четвърт до края на десетилетието", съобщава Bloomberg въз основа на интервю с министъра на енергетиката на страната РК Сингх.

Сингх е заявил, че Индия планира да добави "близо 56 гигавата (GW) мощности за производство на електроенергия от въглища, освен ако не се наблюдава значителен спад в цената на съхранението на електроенергията" и че Индия "няма да се поколебае да внася въглища", за да посрещне недостига, като добави, че "моята основна идея е, че няма да правим компромиси с растежа си".

Според статията, неговото министерство все още "преследва целта да разполага с 500 GW капацитет за чиста енергия" и планира да "почти удвои капацитета си за производство на енергия от всички източници до 820 GW" до 2030 г.

Тези конкретни количествени цели липсват в актуализираното миналия месец обещание на Индия за климата, което Carbon Brief анализира.

Сингх е цитиран да казва, че неговото министерство търси инвестиции, "които съчетават вятърна и слънчева енергия със съхранение", обвинява развитите страни, че "не инвестират достатъчно в технологии за съхранение" и посочва, че "Китай, който контролира по-голямата част от световните доставки на литий, е загрижен".

Междувременно Ройтерс публикува материал със заглавие: "Вносът на руски енергийни въглища в Индия ще намалее за първи път от 4 месеца".

Анонимен правителствен източник заяви пред Ройтерс, че от началото на войната вносът на въглища в Индия от Русия е нараснал до 2,4 млрд. долара, като обемът на търговията се е увеличил "въпреки спада на общия индийски внос на горивото" през последните 2 месеца, но според анализатори и търговци "логистични проблеми" са възпрепятствали търговията през септември.