Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква световното търсене на въглища да се повиши през тази година, за да достигне рекордно високото ниво, достигнато за последно преди почти десетилетие, съобщава Ройтерс.

Новинарската служба продължава: "В актуализирания доклад за пазара на въглища МАЕ заяви, че световното потребление на въглища се очаква да нарасне с 0,7 % през 2022 г. до 8 млрд. тона, ако се приеме, че китайската икономика се възстанови според очакванията през втората половина на годината.

Това би съответствало на рекордно високата стойност, постигната през 2013 г., а през следващата година търсенето на въглища вероятно ще се увеличи още повече и ще достигне исторически максимум."

В Европейския съюз МАЕ прогнозира, че потреблението на въглища ще нарасне със 7% през тази година, тъй като държавите членки пестят оскъдните доставки на газ, "тъй като руските потоци стават все по-несигурни", съобщава Bloomberg.

Той добавя: "Енергийният сектор ще има най-голям принос за тазгодишното увеличение на потреблението в ЕС, като според оценката на МАЕ търсенето на електроенергия от това гориво ще скочи с 16% през 2022 г.

Потреблението на въглища в Европа се повиши с 14 % през миналата година, тъй като икономиките се възстановиха след спирането на тока в периода Covid-19, което намали търсенето на електроенергия.

По-голямото потребление идва в момент, когато цените на въглищата достигнаха рекордни стойности, а предстоящата забрана на ЕС за внос от Русия ще увеличи натиска върху предлагането."