Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (FAZ) съобщава, че долната камара на германския парламент, Бундестагът, "е разчистил пътя за временно използване на повече електроцентрали на въглища за производство на електроенергия" поради сериозното ограничаване на доставките на руски газ по газопровода "Северен поток 1".

В същото време депутатите решиха да облекчат държавната помощ за закъсали енергийни компании като Uniper, допълва вестникът.

Като вариант, продължава изданието, "може да бъде създадена и система за разсрочено плащане, така че увеличението на цената на газа за доставчиците на енергия да се прехвърля по-равномерно върху клиентите".

Бундестагът отхвърли поправка на парламентарната група, която имаше за цел да удължи живота на атомните електроцентрали, разказва FAZ. Той добавя, че няколко часа след приемането на новия законодателен пакет за насърчаване на възобновяемите енергийни източници в Бундестага, председателят на Зелените в окръг Шлезвиг-Фленсбург Райнер Борхердинг обяви:

"В момента се работи по този въпрос: "Подкрепям усилията за ускоряване на спешно закъснелия енергиен преход във всички съществени пунктове...[но]... новите закони за вятъра и опазването на природата на федерално ниво, в които Роберт Хабек изигра основна роля като министър на икономиката, са непоносими по своето въздействие върху биоразнообразието".

Монтел съобщава, че новата цел предполага, че през 2030 г. Германия ще покрива 80%, или 600 TWh, от търсенето на електроенергия с възобновяема енергия, в сравнение с 49% през първата половина на тази година.

Германската правителствена коалиция от социалдемократи, зелени и либерали има за цел да постигне разширяването на възобновяемата енергия с правила за предоставяне на по-високи субсидии за покривни соларни инсталации, както и на повече земя за наземни соларни инсталации и наземни вятърни турбини.

Добавя се, че пакетът от закони трябва да бъде приет от горната камара на Бундесрата.