В медиите широко се отразяват новите данни, публикувани вчера от учени в областта на климата, които показват, че причинените от човека климатични промени са направили поне 30 пъти по-вероятна горещата вълна, която засегна Индия и Пакистан през март и април.

Вестник "Вашингтон пост" пише, че жегата през този период е била "най-интензивната, широко разпространена и продължителна в историята на региона", като "в двете страни са били счупени множество температурни рекорди за всички времена и месеци".

Той цитира д-р Фридерике Ото, съавтор на изследването: "Това, което беше особено изключително и необичайно, беше колко рано започна".

Асошиейтед прес цитира Арпита Мондал, климатолог от Индийския технологичен институт в Мумбай, която също е участвала в проучването: "Това е знак за предстоящи събития от този род."

Гардиън обяснява, че "екстремните температури и ниските валежи от средата на март са причинили широко разпространени страдания, включително смъртни случаи, загуби на реколта, горски пожари и прекъсване на електроснабдяването и водоснабдяването".

Материалътдобавя: "Проучването е последното, което показва вече тежките последици от глобалното затопляне за милиони хора, въпреки че досега средната глобална температура се е повишила само с 1,2 °C над прединдустриалните нива.

Ако тя се повиши до 2С, в Индия и Пакистан ще се очакват толкова интензивни горещини като сегашната на всеки пет години, изчисляват учените."

В "Ню Йорк Таймс" се казва, че проучването е извършено от World Weather Attribution - "съвместно усилие на учените да изследват екстремните метеорологични явления за влиянието или липсата на такова на изменението на климата".