Архипелагът Вануату в Тихия океан обяви климатично извънредно положение и план от 1,2 милиарда долара, предназначен за смекчаване на последиците от климатичните промени за островната държава, предаде Франс прес.

В реч пред парламента премиерът Боб Лоугман призна, че Тихоокеанският регион е вече засегнат от феномена на покачването на нивото на водата и от екстремни климатични събития. Архипелагът с население от 300 000 души беше връхлетян от два мощни циклона и от опустошителна суша в последното десетилетие. "Земята е вече прекалено гореща и малко сигурна", заяви премиерът пред депутатите и подчерта, че Вануату е сега в опасност.

Сходни декларации приеха и десетина други страни по света, сред които и Фиджи, Канада и Обединеното кралство, припомня Франс прес.

Сумата по плана в размер на 1,2 милиарда долара пък ще дойде от донорски страни. По-рано през седмицата по време на пътуване до Фиджи новата австралийска министърка на външните работи Пени Уонг обеща, че нейната страна много скоро ще представи по-амбициозни цели в областта на намаляване на парниковите емисии и ще бъде кандидат за организирането с тихооканските острови на среща на върха за климата.