Нов анализ показва, че ангажиментите на сегашното австралийско правителство по отношение на изменението на климата са "съвместими с глобално затопляне с повече от 3C, граничещо с 4C, ниво, което би довело до катастрофални щети на цялата планета", съобщава Guardian.

Предвид наближаващите общи избори анализът показва, че плановете на опозиционната Лейбъристка партия за борба с климатичните промени биха били "съвместими с около 2C затопляне над прединдустриалните нива".

Вестникът добавя: "Изследването на Climate Analytics установи, че нито една от основните партии няма цели за намаляване на емисиите, които да отговарят на ангажимента, поет в историческото споразумение от Париж през 2015 г. и подсилен в миналогодишния пакт за климата от Глазгоу, да се стреми да ограничи затоплянето до възможно най-близко до 1,5C.

Той установи, че целите, предложени от Зелените и "тиловите независими", които се борят за места в централните части на градовете, съответстват на тази оценка."

В други австралийски новини австралийската Associated Press съобщава чрез Guardian, че "силни бури прекъснаха електрозахранването и принудиха училищата да затворят в южната част на Тасмания.

Междувременно Куинсланд се подготвя за интензивни валежи и гръмотевични бури в някои части на щата през следващата седмица".

Наскоро проучване показа, че каквито и мерки да се вземат оттук нататък, затопляне от 1.5 градуса е неминуемо.