Потреблението на изкопаеми горива ще достигне рекордно високи стойности през 2023 г., което ще доведе до увеличаване на емисиите до над 40 млрд. тона CO2 за първи път, според глобален енергиен доклад, съобщава Guardian.

Въпреки рекордния ръст в използването на възобновяема енергия през миналата година, потреблението на изкопаеми горива продължава да се увеличава, се посочва в годишния преглед на световната енергетика, изготвен от Института по енергетика.

Financial Times цитира Ник Уейт, главен изпълнителен директор на базирания в Лондон Енергиен институт, който казва: "Чистата енергия все още не покрива дори целия ръст на търсенето.

Вероятно преходът [в областта на енергетиката] дори не е започнал." Производството на енергия от възобновяеми източници е нараснало с 13% от 2022 г. до рекордните 4 748 тераватчаса, което е довело до "неравномерен" напредък, допълва FT.

Глобалното потребление на първична енергия достигна исторически връх от 620 екзаджаула (EJ) през 2023 г., съобщава Ройтерс.

Почти целият ръст на търсенето в Индия се дължи на изкопаемите горива, докато в Китай използването на изкопаеми горива се е увеличило с 6% до нов връх, допълва изданието.

Въпреки това на Китай се пада и над половината от глобалните добавки в производството на енергия от възобновяеми източници през миналата година, се отбелязва в статията.

Институтът по енергетика публикува годишния доклад в сътрудничество с консултантските компании KPMG и Kearney, като през 2023 г. ще поеме издаването му от BP, отбелязва Al Jazeera.