Най-малко 550 поклонници са починали по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабия, обхваната от екстремно високи температури - до над 51 градуса. Горещата вълна обхвана и части от САЩ, Европа и Балканите.

До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на "Ройтерс" жертва на високите температури са станали над 500 поклонници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година. 

Всяка година хадж привлича хиляди поклонници от държави с ниски доходи, "много, от които не са полагали почти никакви здравни грижи преди хаджа", пише в статия в априлското си издание Списанието за зарази и обществено здраве (Journal of Infection and Public Health), припомня БТА. Сред събралото се множество могат да се разпространят заразни болести, а много от хората са спестявали през целия си живот за пътуването си и вероятно са възрастни хора или със съществуващи здравословни проблеми, пише изданието. 

Въпреки това заради големия брой смъртни случаи тази година се предполага, че има някаква причина за нарастването им. Вече няколко държави съобщиха, че техни граждани са починали заради горещините, обхванали светите места, включително Мека, Йордания и Тунис.

Снимка: БТА/АП, Rafiq Maqboo

В САЩ горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Предупреждения са в сила по крайбрежието от Сан Луис до устието на Рио Гранде.

Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите.

Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38-40 градуса. Близо 2000 души са имали спешна нужда от помощ. Горещата вълна в северната ни съседка се очаква да продължи до средата на следващата седмица.

В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата.

Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код. От днес до неделя бременните жени и хората над 60 години не трябва да ходят на работа, в детските градини се препоръчва да не се извеждат деца на открито от 11:00 до 17:00 часа.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица.

"Тази година температурите са по-високи от миналата. Още е юни. Можете ли да си представите какво ще бъде, когато дойдат юли и август? Тази година е много по-топла", каза жител на албанския крайбрежен град Дуръс, цитиран от БНР.

У нас предупреждение от жълт код е в сила днес 15 области по крайбрежието на Дунав в Южна и Югозападна България. За утре предупреждението е за цялата страна, с изключение на Черноморското крайбрежие.