Тайфунът Уотип (Wutip), е не само най-силният февруарски тропически циклон, наблюдаван някога в северната част на Тихия океан (където тропическите циклони се наричат "тайфуни"), но и изобщо в цялото северно полукълбо през този месец на годината, съобщават американската национална агенция по атмосферата и океаните (НОАА) и японската метеослужба JMA.

Той се намира в западната част на Тихия океан, премина на юг от Гуам и може да засегне част от северните Филипини по-късно тази седмица. Видимото изображение на заглавната снимка е заснето от японския геостационарен спътник Химауари-8 на 25 февруари 2019 г. (12:35 ч. ЕТ), показва ясно очертаното око на Уотип, движещ се през Тихия океан.

На 23 февруари, Уотип се превърна в рядък за февруари супер тайфун от категория 5, с постоянен вятър от 155 mph.

Вижте анимациите на НОАА и  severe-weather.eu:

Според базата данни на НОАА "Исторически урагани", само три други февруарски тропически циклони в басейна на Северозападната част на Тихия океан са достигнали поне интензивност от категория 4, откакто са започнали наблюденията през 1940-те години и той е първият въобще от пета категория не само в Тихия океан, но и изобщо в Северното полукълбо през този месец.

Напомняме, че тропическите урагани са феномени, които се захранват от температурата на повърхностните води в тропическите ширини, а все пак в момента в северното полукълбо е още зима. В тропическите акватории на места има достатъчна топлина, за да се образува и "храни" ураган/тайфун, но досега не е имало толкова силен такъв вихър през този месец на годината и това е още един признак за драматичните климатични промени на планетата ни.

Уотип премина на по-малко от 200 мили южно от остров Гуам (принадлежащ на САЩ) на 23 февруари и там имаше тропически бури и силен дъжд. Актуализация от Съвместния център за предупреждение за тайфуните, публикувана в понеделник сутрин (25 февруари), показва, че продължителните ветрове на Уотип все още са близо 149 мили (над 220 километра) в час, като бурята се движи на запад-северозапад към Филипинско море.

Тайфунът няма да засегне гъстонаселени територии или изобщо голям остров или суша и в следващите дни постепенно ще отслабва, попадайки над по-хладни океански акватории.