Ексклузивен" материал във в. "Вашингтон пост разкрива как бившият президент Доналд Тръмп е предложил да отслаби регулациите за климата в замяна на 1 млрд. долара от шефовете на петролни компании, за да подкрепят завръщането му в Белия дом по-късно тази година.

Според вестника по време на вечеря за висши ръководители на петролни компании в клуба си "Мар-а-Лаго" миналия месец Тръмп "обещал незабавно да отмени десетки правила и политики на президента [Джо] Байдън в областта на околната среда и да спре приемането на нови", ако те му дадат парите.

Един от основните приоритети за ръководителите, който Тръмп заяви, че ще получат още първия ден, е прекратяване на замразяването на разрешителните за нов износ на втечнен природен газ (LNG), се отбелязва в статията. Вестникът пише, че според списъка на присъстващите на вечерята сред тях са били главните изпълнителни директори на компаниите за втечнен природен газ Venture Global и Cheniere Energy, както и представители на Chevron, Continental Resources, Exxon и Occidental Petroleum.

Историята е възприета и от други информационни агенции, като Ройтерс отбелязва, че Тръмп също така е обещал да прекрати правилата на Байдън за емисиите, насочени към насърчаване на електрическите превозни средства (ЕПС).

По-конкретно, Politico твърди, че Тръмп е заявил, че ще намали данъчните облекчения за електромобилите и ще изразходва по-малко държавни средства за разработване на вятърна енергия - две теми, които "той е озвучавал многократно по време на публичните си митинги".

Вестник Daily Telegraph отбелязва, че "електрическите автомобили имат потенциала да се превърнат в основно бойно поле на изборите в САЩ през ноември", след като сегашната администрация на демократите е похарчила милиарди, за да насърчи продажбите на електромобили и местното производство, както и да изгради мрежа за зареждане.

Според в. "Гардиън" Тръмп също така е обещал да увеличи нефтените сондажи в Мексиканския залив и да премахне пречките пред сондирането в Арктика в Аляска.

Вестникът добавя, че от своя страна ръководителите на големите петролни компании "се подготвят за евентуален втори мандат на Тръмп, като изготвят изпълнителни заповеди, които да бъдат готови за подписване веднага след завръщането му на поста". Ню Йорк Таймс разширява репортажа на Вашингтон Постс с повече подробности от вечерята, която е била обявена като "енергийна кръгла маса", но на която ръководителите са се срещнали на столовете си с "разпечатки на слайдове от PowerPoint за мигрантите на южната граница".

В статията се казва, че събитието е организирано от петролния милиардер Харолд Хам, "който от години помага за формирането на енергийните политики на републиканците".

Вестникът отбелязва, че въпреки заявката на Тръмп и разочарованието на индустрията за изкопаеми горива от програмата на Байдън за климата, секторът всъщност е отбелязал рекордни печалби и рекорден добив на петрол при неговото управление.

В отделен материал "Хил" съобщава, че 25 ръководени от републиканците щата са подали съдебно оспорване в опит да отменят новото водещо правило на Агенцията за защита на околната среда (EPA), което ще изисква от въглищните и новите газови електроцентрали да улавят емисиите си на въглероден диоксид (CO2).

Междувременно Ройтерс съобщава, че Байдън е готов да обяви нови мита за Китай още следващата седмица, които ще бъдат насочени към стратегически сектори, включително електромобилите.