Огромният ледник Туейтс в Западна Антарктида съдържа достатъчно лед, за да повиши нивото на световния океан с 65 см, ако се срути напълно и, което е обезпокоително, последните изследвания показват, че дългосрочната му стабилност е съмнителна, тъй като ледникът губи все повече и повече лед, опасяват се учени.

Добавянето на 65 cm към нивото на световния океан би имало значително въздействие върху бреговата линия.

За сравнение, от 1900 г. насам морското равнище се е повишило с около 20 см, което вече принуждава някои крайбрежни общности да напуснат домовете си и изостря екологични проблеми като наводнения, замърсяване със солена вода и загуба на местообитания.

Притесненията обаче са, че Туейтс, наричан понякога "ледникът на Страшния съд" заради ключовата му роля в региона, може да не е единственият ледник, който ще изчезне.

Ако той се стопи в океана, това може да предизвика регионална верижна реакция и да повлече със себе си други близки ледници, което би означавало покачване на морското равнище с няколко метра. Това се дължи на факта, че ледниците в Западна Антарктида могат да бъдат уязвими към предложения механизъм, наречен "нестабилност на морските ледени скали" (Marine Ice Cliff Instability или MICI), при който отстъпващият лед разкрива все по-високи, нестабилни ледени скали, които се срутват в океана.

Покачване на морското равнище с няколко метра ще залее много от големите градове в света, включително Шанхай, Ню Йорк, Маями, Токио и Мумбай. То ще покрие и огромни площи земя в крайбрежните райони и ще погълне до голяма степен ниско разположени островни държави като Кирибати, Тувалу и Малдивите.

Голям колкото Великобритания

Туейтс е замръзнала ледена река с размерите на Великобритания. Тя вече допринася за около четири процента от покачването на морското равнище в световен мащаб. От 2000 г. насам ледникът е загубил повече от 1 000 милиарда тона лед, а скоростта на потока му се е удвоила за 30 години, което означава, че в океана се изхвърля два пъти повече лед, отколкото през 90-те години на миналия век.

Широкият 80 мили ледник Туейтс се държи от плаваща ледена платформа, наречена леден шелф, която ограничава ледника и го кара да тече по-бавно. Но учените наскоро потвърдиха, че този леден шелф бързо се дестабилизира. Според Ерин Петит, глациолог от Държавния университет в Орегон, източният леден шелф вече е с пукнатини по повърхността и може да се срути до 10 години.

Нейната работа е в подкрепа на изследванията, публикувани през 2020 г., които също отбелязват развитието на пукнатини и цепнатини на ледения шелф Туейтс. Те показват, че той е структурно отслабен. Тези повреди могат да имат подсилващ обратен ефект, тъй като пукнатините и разломите могат да насърчат по-нататъшното отслабване, подготвяйки ледения шелф за разпадане.

Ако леденият шелф на Твейтс наистина се срути, това ще означава началото на края на ледника. Без ледения си шелф ледникът Твейтс ще изхвърли целия си лед в океана през следващите десетилетия и векове.

Други нестабилни ледници

Леденият шелф, който може да се разглежда като плаващо продължение на ледника Туейтс, е един от няколкото, които учените наблюдават отблизо в басейна на море Амундсен, Западна Антарктида.

Няколко ледникови шелфа, които задържат ледниците там, включително ледника Туейтс и съседния му ледник Пайн Айлънд, се разрушават от повишаващите се температури на океана.

По-топлите океански води могат да подкопаят тези плаващи ледени шелфове, предизвиквайки топене отдолу, което може да изтъни леда и да го отслаби, позволявайки появата на пукнатини и разломи, наблюдавани на повърхността.

Задвижваното от океана топене в долната част на ледения шелф също така отдръпва точката на закрепване, където ледът се свързва с морското дъно. Тъй като морското дъно се спуска надолу в морето на Амундсен, това може да предизвика промяна, тъй като ледниците губят опора и бързо се отдръпват.

В крайна сметка, ако ледените шелфове се отдръпнат, това означава, че ледниците в Западна Антарктида вече не се задържат толкова много, което им позволява да се ускорят и да увеличат нивото на световния океан.

Въпреки това за учените все още остават въпросителни относно бъдещето на ледниците в Западна Антарктида. Макар че срутването на Твейтс със сигурност може да предизвика цялостен колапс, не всички вярват, че това ще се случи.