Зимният пожар, развилнял се в щата Колорадо, САЩ, е рядко явление, но според експерти подобни вероятно ще зачестят през следващите години заради климатичните промени, които затоплят планетата и извличат влагата от растенията, съобщи Асошиейтед прес.

"Тези пожари са различни от повечето пожари, които наблюдаваме в западните щати, поради това, че са пасищни пожари и че се случват през зимата", каза Джонатан Овърпек от факултета по околна среда и устойчивост в университета на Мичиган. Според него ситуацията ще продължи да се влошава, ако "не спрем климатичните промени".

Пламъците обхванаха изтощените от суша пасища и населени места северозападно от Денвър в четвъртък с поразителна скорост. Десетки хиляди хора бяха принудени да се евакуират много бързо. Трима души са изчезнали, поне седем души са пострадали в бедствието. Според властите близо 1000 жилищни и други сгради са унищожени от пожарите.

Причините за бедствието все още се разследват, но експертите казват, че са наясно какво е позволило огънят да се разпространи така бързо.

"Без сняг това нямаше да се случи по този начин", каза Кийт Масълмен, хидролог от Болдър. Според него сухата трева е позволяла на огъня да се разпространи бързо на голямо разстояние