Остава ни още един ден с мартенски температури през януари. От петък застудява, но утре все още ще имаме високи, като за най-студения месец в годината температури. Не липсват и температурни рекорди.

Температура 15.6 градуса е измерена днес в Силистра, показва справка от метеорологичната обсерватория.

Това е температурен рекорд за Силистра за датата 5 януари. Предишният - 14.8 градуса, е измерен на 5 януари 1961 година.

Най-високата януарска температура в Силистра - 21.1 градуса, е измерена на 22 януари 2009 година. Най-студено е било на 25 януари 1942 година - минус 32 градуса.

С постъпването на още данни не е изключено да бъдат подобрени още днешни рекорди. 19 градуса е максималната температура в Ловеч, 17 в Разград, 15 във Видин,  Температури около и над 15 градуса са измерени на много места в Северна и Източна България. Това са температури по-високи от обичайните за януари с около и над 15 градуса.

Най-високата температура от достъпните към момента данни е измерена от автоматична метеорологична станция в Джурово-Беляновец: 20.2 градуса.

През нощта облачността ще бъде променлива. Ще духа слаб, по Черноморието и в Странджа — умерен и силен вятър от югозапад.

Минималните температури ще са от 2 до 7, на изток и югоизток до 12-14 градуса.

През деня облачността ще се увеличава, а вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад и ще се усилва.

Максималните температури остават все още високи за януари, от 12 до 17 градуса.

В Европа утре дъжд ще завали във Великобритания и Ирландия, а слаб сняг — в европейска Русия.

Превалявания, предимно от дъжд, ще има в Западните Балкани, а София ще бъде една от най-топлите европейски столици, ако изключим тези по Средиземноморието.

Застудяване с десетина градуса, а по-късно превалявания от дъжд и сняг, ще започне в петък.