Китай се "разтърсва от екстремни метеорологични условия", включително горещини и наводнения, които са причинили "значителни щети на инфраструктурата и реколтата", пише Asia Financial.

В доклад на държавната телевизия CGTN се казва, че "проливни дъждове" в Северен Китай са довели до внезапни наводнения, които са причинили смъртта на един човек и изчезването на двама други.

China Daily съобщава, че източната китайска провинция Шандун "е издала в понеделник съобщение, в което се посочват извънредни мерки, включващи спиране на работа, училища и транспорт" за "основния сезон на наводненията".

Община Чунцин издаде три "жълти предупреждения за наводнения" (второто най-ниско ниво на предупреждение), съобщава държавният вестник Global Times.

The Guardian съобщава под заглавие: "Си Дзинпин призовава за действия, тъй като дъждовете разрушават сгради и разселват хиляди хора". Той допълва: "В края на годината се очаква да бъде обявен нов режим на работа: "Китай редовно се сблъсква с тежки наводнения, а тъй като глобалното затопляне подхранва по-чести екстремни метеорологични условия, проблемите вероятно ще се задълбочават.

Китайските метеорологични власти предупредиха, че през юли страната може да очаква "множество природни бедствия, включително наводнения, тежки конвекционни явления, тайфуни и високи температури", предаде АФП."

В Китай агенция Блумбърг съобщава, че покачващите се температури оказват натиск върху електропреносната мрежа на страната, а Ройтерс публикува статия за това как "драматичните колебания между екстремни горещини и интензивни валежи поставят на изпитание способността на Китай да се справя с все по-дивото време".

Междувременно Beijing News отразява речта на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за климата в Пекин, но не споменава за опасенията му относно пътуването на Китай в областта на климата (вж. Daily Briefing 4 юли).

Изданието пише, че Тимерманс призовава за по-силно китайско-европейско "зелено сътрудничество" и за глобален "зелен преход".

Синхуа съобщава, че китайските представители в Съвета на ООН по правата на човека са "призовали всички страни да засилят сътрудничеството в областта на изменението на климата и продоволствената сигурност". Агенция "Блумбърг" съобщава, че следващия понеделник е планирана среща на висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел с китайския външен министър Цин Ган и други висши служители.

В други новини от Китай, държавният плановик Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) е издала документ за "референтното ниво и референтното ниво на енергийната ефективност на ключовите индустриални области" за 2023 г., съобщава China Energy News.

В него се изисква промишлените предприятия да актуализират и усъвършенстват технологиите си за "зелено развитие", допълва държавният вестник за промишлеността. Междувременно в. "Файненшъл таймс" пише, че конкуренцията между европейските и китайските енергийни компании за осигуряване на доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ "стимулира инвестициите в редица експортни проекти, които ще стимулират пазара, изправен пред потенциален недостиг на доставки".