Според проектодоклад на изпълнителния орган на блока, ЕС трябва да инвестира допълнително 700 млрд. евро (763 млрд. долара) годишно, ако иска да "озелени" икономиката си и да се откаже от "евтините" руски изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Информационният уебсайт твърди, че Европейската комисия смята, че "по-голямата част от тази сума ще трябва да бъде осигурена от частни източници",

Агенцията добавя, че сумата, която е "значително по-висока от предложената от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен преди по-малко от две години, подчертава нарастващите разходи за постигане на целите за нулево нетно потребление".

Междувременно в друга статия на Блумбърг се казва, че цените на електроенергията в някои европейски страни отново са паднали под нулата, тъй като "производството от соларни ферми претоварва мрежата в ранния следобед" някои дни миналата седмица.

"Това е все по-често срещано явление, тъй като Европа се надпреварва да изгражда все повече евтини соларни паркове, за да намали търсенето на изкопаеми горива", се казва в статията.ю