Необичаен студент фронт нахлу в Република Южна Африка, като донесе сняг за радост на децата в Йоханесбург, съобщиха световните агенции. Температурите в РЮА паднаха до и малко под нулата, а от  метеорологичните служби предупредиха за потенциално затваряне на пътища и опасно ниски температури.

Жителите на Йоханесбург се събудиха с лек снеговалеж, като снежинките покриха покривите и градините. В една от детските градини в града развълнувани деца правеха снежни топки и се опитваха да хванат снежинките с езиците си - някои от тях никога преди не са виждали сняг.

Снимка: БТА/АР

"За последен път видяхме такова време през 2012 г.", казва пред АФП Пуселецо Мофокенг, старши синоптик в Южноафриканската метеорологична служба (SAWS).

Мофокенг заяви, че сняг е регистриран в южните части на провинция Гаутенг в Йоханесбург и се очаква да продължи да вали през целия ден, като засегне и високо разположени райони в провинциите Източен Кейп и Квазулу-Натал.

"Възможно е пътищата да бъдат затворени", каза той.

Йоханесбург се намира на надморска височина над 1700 метра, а в момента зимата е в разгара си в южното полукълбо. 

Но снегът в града остава рядко явление - преди 2012 г. обилен снеговалеж е имало през 1996 г., каза Мофокенг. 

"Мина толкова много време, чувствам се толкова щастлив", каза Лерато Матепезе, жител на Йоханесбург. 

SAWS предупреди, че ниските температури представляват риск за живеещите на улицата в страната, в която бедността остава широко разпространена. 

Очакваше се също така бурното море и силните ветрове да създадат опасни условия за малките плавателни съдове край източното крайбрежие на Южна Африка.