Десетки въглищни мини възобновяват работата си, за да увеличат производството в Китай.

38 въглищни мини с открит добив в автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай започнаха да работят отново, след като местното правителство одобри техните заявления за земеползване, се казва в статия, разпространена от Синхуа.

>>>>>Виж галерия от снимки от китайски мини>>>>>

На въпросните мини с общ годишен капацитет за производство на въглища от близо 67 млн. тона им бе наредено да "преустановят експлоатацията" поради "непълни процедури за използване на земята", се казва в публикацията.

Там се добавя, че се очаква те да произвеждат 200 000 тона въглища дневно през август. Докладът обяснява, че този ход има за цел да се справи с нарастващите вътрешни цени на въглищата, което се дължи на недостига на доставки. Материалът първоначално е публикуван от Workers Daily, вестник на Всекитайската федерация на профсъюзите, организация, управлявана от комунистическата партия, контролираща профсъюзите на страната.

Всички тези мини са разположени в Ордос, според Workers Daily. Известен с богатите си въглищни ресурси, градът с площ от 87 000 квадратни километра-малко по-голям от Ирландия-има повече от 160 милиарда тона доказани запаси от въглища, съобщава държавният People's Daily през 2010 г.

Обемът е повече от една шеста от тези, добивани в страната, пише официалният вестник. Между януари и април тази година Ordos произвежда 213 милиона тона сурови въглища, повече от 63% от тези в цялата провинция, според официалната статистика. В провинция Вътрешна Монголия миналата година са произведени  повече от 1 милиард тона сурови въглища и тя е вторият по големина въглищен регион в Китай след Шанси, съобщава Националното статистическо бюро.

Докладът излезе във вторник на сайта на Синхуа, но въглищните мини  са пуснати да работят преди 30 юли, според съобщение от държавния макроикономически планиращ орган,

Междувременно бяха направени още стъпки за отваряне на въглищни мини, които бяха спрели работата си във Вътрешна Монголия. На 4 август NDRC и Националната енергийна администрация, държавният енергиен регулатор, разпоредиха на 15 "бездействащи" въглищни мини с комбиниран дневен добив на въглища от 150 000 тона, да извършат своята "пилотна експлоатация" за още една година.

Седмица по-късно NDRC заяви, че Вътрешна Монголия е кандидатствала за предоставяне на права за постоянно ползване на земя на седем въглищни мини с открит добив с годишен производствен капацитет от 120 милиона тона.

Докладите в медиите предполагат, че повторното отваряне на тези рудници от Вътрешна Монголия е отговор на повишаването на вътрешните цени на въглищата, което според източника е довело до нормиране на мощността на "различни места" и увеличаване на разходите на компаниите за производство на електроенергия.

Недостигът на доставки и увеличаването на разходите обаче не са причинени от дейности по намаляване на емисиите, а от комбинация от други фактори, каза Ю Айкун, изследовател от Китай в Global Energy Monitor, пред Carbon Brief.

Друга причина беше, че" Китай забрани вноса на въглища от Австралия, вторият по големина износител на въглища за Китай "в края на миналата година, отбеляза Ю. Имало е и "въздействие от пандемията в световен мащаб и възстановяването [след пандемията]", според Ю.

Ю добавя, че "бързото възобновяване" на експлоатацията на 38 -те мини "Ордос" означава, че екологичните и социалните разпоредби могат да бъдат "компрометирани", за да отговорят на икономическите нужди - явление, което президентът Си Цзинпин критикува, докато се обрна към представители на Вътрешна Монголия през 2019.

Ю добавя: "Китай върви по въже, опитвайки се да балансира икономическия растеж и екологичните цели, включително емисиите и постигането на т. нар. въглеродна неутралност. Това е невъзможна мисия, освен ако икономическият растеж не бъде отделен от  нарастването на въглеродните емисии. ", според нея.