Индия може да изгради нови електроцентрали, работещи на въглища, тъй като те генерират най-евтината енергия, се казва в проект на документ за политиката за електроенергия, цитиран от Ройтерс, въпреки нарастващите призиви на еколозите да бъде спярно използването на въглища.

Приносът на въглищата за производството на електроенергия в Индия е паднал за втора поредна година през 2020 г., отбелязвайки отклонение от десетилетия растеж на мощностите на въглища.

Все пак електроенергията от това гориво е почти три четвърти от годишната мощност на Индия.

Екологичните активисти отдавна се обединиха срещу Индия, която добавя нови мощности, работещи с въглища. Цените на слънчевата и вятърната енергия падат до рекордно ниски нива, което ще помогне на третия по големина емитер на парникови газове в света да намали емисиите.

Американският специален президентски пратеник за климата Джон Кери заяви този месец, че Индия работи по климата, като започна разговори с правителствените лидери, насочени към по-бързо намаляване на въглеродните емисии, за да забави глобалното затопляне.

Но 28-страничен проект от февруари на Националната политика за електроенергия (NEP) за 2021 - който не е публикуван - показва, че Индия може да построи нов капацитет, работещ с въглища, въпреки че препоръчва по-строги технологични стандарти за намаляване на замърсяването.

"Докато Индия се ангажира да добавя повече капацитет чрез не-изкопаеми източници на производство, все още може да се наложи да се добави производствен капацитет на базата на въглища в страната, тъй като тя продължава да бъде най-евтиният източник на производство", се казва в проекта на NEP.

Всички бъдещи централи, базирани на въглища, трябва да използват само така наречените "ултра супер критични" технологии с по-малко замърсяване "или други по-ефективни технологии", добави той.

Държавният NTPC Ltd (NTPC.NS), най-големият производител на електроенергия в Индия, заяви през септември, че няма да придобие земя за нови проекти, работещи с въглища. Частни фирми и много от управляваните от държави в цялата страна години наред не инвестират в нови централи, работещи с въглища, заявявайки, че не са икономически жизнеспособни.

Източник от компанията е заявил, че правителствена група от различни експерти и служители в енергийния сектор ще обсъди проекта и може да направи промени, преди да поиска одобрение от кабинета.

Индийското министерство на енергетиката не отговори веднага на искане за коментар в неделя.

Проектодокументът също така предлага търговия с възобновяеми енергийни източници на пазари за ден напред, като се създават отделни тарифи за зарядни станции за електрически превозни средства и се приватизират електроразпределителните компании.

 

NEP 2021 е първият опит на Индия да преразгледа своята политика за електроенергия, приета през 2005 г., когато страната произвежда незначително възобновяема енергия.

Експерти казват, че постепенното въвеждане на възобновяеми енергийни източници и постепенното премахване на конвенционалните източници като въглища и природен газ може да доведе до нестабилност в електрическата мрежа, което може да доведе до прекъсвания.

Въпреки че предлага гъвкаво използване на въглища и природен газ, за ​​да се осигури стабилност на мрежата през следващите години, проектът изброява насърчаването на чистата енергия като основна цел.

В проектополитиката се предлага ускорено приемане на "рентабилно" помпено хидроакумулаторно оборудване в подкрепа на електрическата мрежа, като се добавя, че до момента са разработени само 4,8 гигавата (GW) от потенциални 96,5 GW ПАВЕЦ капацитет за съхранение.

Политиката също така препоръчва да се компенсират централите, работещи с природен газ, за ​​работа с намалена ефективност, за да се осигури стабилност на мрежата и за по-голямо износване поради колебания в производството, породени от ВЕИ.