Очаква се Китай да изгори повече въглища през 2021 г., отколкото миналата година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Китайската национална асоциация за въглища.

Агенцията добавя, че новината идва "въпреки обещанията на Пекин да стимулира използването на чиста енергия и да ограничи емисиите на парникови газове".

Global Times съобщава за стъпки за ограничаване на производството на стомана и други стоки в някои китайски провинции, като част от усилията за постигане на новата цел за въглероден неутралитет на страната.

Колонката на Financial Times Lex разглежда също как "войната на Пекин срещу замърсяването се изостря ... Очаква се най-засегнати да бъдат производителите на стомана и алуминий, които използват най-много въглища".

Ройтерс също съобщава, че японската банка SMFG "вероятно ще спре ново финансиране за всякакви централи, работещи с въглища", позовавайки се на "близки източници".

Във Великобритания BusinessGreen съобщава, че електроцентралите, работещи с въглища, са били "сред най-големите губещи" в последния търг на пазара на капацитет в страната.

Централите на газ и тези с ВЕИ осигуряват "лъвския дял от договорите.

Германия откри трети търг, в който операторите на електроцентрали на въглища кандидатстват за компенсации за закриването си, съобщава Ройтерс

Около 2,5 гигавата такива централи трябва да излязат от експлоатация през 2022 г..