Блумбърг цитира Сонг Уен, директор на отдела за правна и институционална реформа на Китайската национална енергийна администрация (NEA), който казва при представянето на доклад за енергийния преход в страната, че "все още са необходими големи усилия за постигане на целите за пик на въглеродните емисии и въглеродна неутралност".

Изданието твърди, че коментарите "омаловажават нарастващите спекулации, че въглеродните емисии на страната вече са достигнали своя връх години преди целта".

Сонг също така казва на репортерите, че "макар Китай да е уверен, че ще постигне целта си за достигане на върхови емисии преди 2030 г., вътрешното търсене на енергия все още расте и перспективите са несигурни".

В статията се допълва: "Бумът на чистата енергия означава, че структурният спад може да е започнал още тази година, казва Лаури Миливирта, старши сътрудник в Института за политика на Азиатското общество, в доклад за Carbon Brief този месец - стига инсталациите за възобновяеми енергийни източници да продължат с бързи темпове, а ръстът на търсенето на енергия да остане сдържан."

Говорейки заедно със Сонг при представянето на Бяла книга за енергийния преход в Китай, ръководителят на NEA Джан Джианхуа заяви, че "Китай ще продължи да реформира електроенергийната си система, да разширява спотовия пазар, да насърчава търговията със зелена електроенергия и да заменя изкопаемите горива с възобновяема енергия...[и] също така призова за пазарно ориентирани реформи", съобщава Ройтерс.

Информационният бюлетин допълва: "Запитан дали Китай може да постави още по-амбициозна цел за възобновяемата енергия за 2030 г., директорът на отдела за нова енергия Ли Чандзюн каза само, че Китай ще предложи нови цели и мерки въз основа на националните си условия." People's Daily, вестник, свързан с Комунистическата партия, също отразява представянето на бялата книга, като съобщава, че в нея се посочва, че "Китай ще работи с останалата част от света за подобряване на промишлеността и веригите за доставки на чиста енергия и ще допринесе за глобалното устойчиво енергийно развитие". В Бялата книга се казва също, че "Китай се превърна в най-големия инвеститор в света в областта на енергийния преход", инвестирайки 676 млрд. долара в своя енергиен преход, според Синхуа.

Държавната информационна агенция добавя, че в доклада се казва, че "износът на вятърна енергия и соларни продукти от Китай е помогнал на други държави да намалят емисиите на въглероден диоксид с около 810 млн. тона през 2023 г.".

На друго място Securities Daily съобщава, че Китай е издал насоки за "по-нататъшно засилване на финансовата подкрепа за екологично, нисковъглеродно и висококачествено развитие на икономическия пояс на река Яндзъ". Дружествата, базирани в региона, който допринася за 44 % от БВП на Китай, ще бъдат "насърчавани да набират капитал чрез зелени облигации и акции", пише базираният в Хонконг South China Morning Post. 

Държавният вестник China Daily съобщава, че Китай ще "широко модернизира оборудването и ще усъвършенства технологиите в ключови енергийни сектори", като се стреми да увеличи инвестициите с 25% до 2027 г.

Същевременно подкрепящият държавата вестник Global Times съобщава, че във вторник Китай и много африкански държави "съвместно са стартирали в Пекин инициатива за засилване на сътрудничеството си за зелено и устойчиво развитие" преди предстоящата среща на върха за Форума за китайско-африканско сътрудничество (FOCAC).

Изданието за икономически новини Jiemian също отразява историята, като посочва, че инициативата включва "задълбочаване на сътрудничеството в областта на адаптирането към изменението на климата и смекчаването му и насърчаване на диалога и обмена на информация относно политиките в областта на околната среда и климата между двете страни". Кенийският вестник "Стандарт" съобщава за срещата на високо равнище Китай-Африка за цифрово финансово приобщаване 2024 г. в Найроби, като цитира думите на Бей Дуогуан от Китайската академия за финансово приобщаване: "Възобновяемата енергия трябва да бъде във фокуса на вниманието на Африка... в борбата срещу изменението на климата". Държавната информационна агенция Синхуа публикува статия, в която се казва, че китайско-африканското сътрудничество в областта на енергийния преход е "не само взаимноизгодно, но и от съществено значение за едно общо устойчиво бъдеще за всички". China Daily цитира говорителя на външното министерство Лин Джиан, който казва, че "активното участие на африканските държави е светъл лъч във висококачественото съвместно изграждане на инициативата "пояс и път".

Според People's Daily, китайският пратеник по въпросите на климата Лиу Джънмин е заявил на неотдавнашно събитие, че "усилията за справяне с изменението на климата все още далеч не са достатъчни", като е добавил, че страните трябва да "запълнят пропуските в глобалното управление на климата и да възстановят доверието между Севера и Юга чрез силно международно сътрудничество за насърчаване на честен, организиран и справедлив енергиен преход".

Bloomberg съобщава, че "Джон Подеста, старши съветник на президента на САЩ по международната политика в областта на климата, ще се срещне с... Лю Джънмин през първата седмица на септември, според запознати".

 

ИЗБРАНО