Електроцентралата на биомаса Drax е била отговорна за четири пъти повече въглеродни емисии от последната останала въглищна електроцентрала в Обединеното кралство през миналата година, според нов доклад на мозъчния тръст за климата Ember, съобщава Guardian.

Това е така, въпреки че електроцентралата в Северен Йоркшир, която изгаря дървесни пелети, внасяни основно от Северна Америка, ще получи повече от 0,5 млрд. паунда субсидии за чиста енергия през 2023 г., продължава изданието.

Drax е отговорна за 11,5 млн. тона CO2 през 2023 г., или близо 3% от общите въглеродни емисии на Обединеното кралство, отбелязва изданието.

Като такава тя е произвела четири пъти повече емисии от последната въглищна електроцентрала в страната Ratcliffe-on-Soar, която трябва да бъде затворена през септември, се отбелязва в статията.

Тя цитира Франки Мейо, анализатор в Ember, който казва: "Подкрепата на биомасата със субсидии е скъпоструваща грешка".

The Guardian цитира говорител на Drax, който заявява, че заключенията на Ember са "погрешни" и обвинява авторите, че пренебрегват нейния "широко приет и международно признат подход за отчитане на въглеродните емисии".

Във връзка с това 22-ма активисти за борба с климатичните промени са били арестувани по време на протест пред електроцентралата в Северен Йоркшир, съобщава ITV News.

Изданието твърди, че кампанийната група Reclaim the Power е заявила, че нейните членове са организирали шестдневен лагер в Drax заради твърденията, че централата е най-големият единичен източник на емисии в Обединеното кралство, но протестът е бил отменен след арестите от полицията на Северен Йоркшир.

Арестите са извършени заради нарушения на обществения ред, включително заговор за намеса в ключова национална инфраструктура, се отбелязва в статията. Иззети са и няколко предмета, които "биха били свързани с мащабен протест", съобщава BBC News.

Впоследствие протестиращите са организирали седяща стачка пред полицейския участък в Йорк, след като са били арестувани във връзка с планираните действия в Drax, съобщава York Press.