Националната енергийна администрация (NEA) на Китай призова за "планомерно нарастване" на използването на природен газ в наскоро публикуван проектозакон, съобщава Ройтерс, като добавя, че NEA е подчертала значението на увеличаването на "използването на природен газ като ключово мостово гориво за постигане на целта на [Китай] за неутрализиране на въглеродните емисии до 2060 г.", като същевременно "оптимизира структурата на потреблението на горивото, за да гарантира енергийната сигурност".

Освен това, свързаният с Комунистическата партия Economic Daily публикува коментар, в който посочва ограниченията за мащабно развитие на въглищната енергетика и зависимостта на възобновяемите енергийни източници от метеорологичните условия като причини за използването на газа като "мостов източник" в енергийния преход.

В друга статия на Ройтерс се съобщава, че според анализатори плановете на Китай за създаване на единен национален пазар на електроенергия би трябвало да "увеличат потреблението на енергия от възобновяеми източници", въпреки че това може да бъде отслабено от "гъвкавостта, предоставена на провинциите при приемането на системата [както и] по-голямата подкрепа за въглищата". 

На друго място, базираният в Токио Nikkei Asia публикува коментар на Люк Патей, старши изследовател в Датския институт за международни изследвания в Копенхаген, който пише, че "развитието на алтернативни екологични производствени мрежи извън Китай не е непосилна задача".

Междувременно Ройтерс съобщава, че германският канцлер Олаф Шолц заявява, че "не е убеден в необходимостта от налагане на мита върху китайските електромобили [EV]", като се позовава на доклад на германското списание за бизнес новини Wirtschaftswoche.

Базираният в Тайпе вестник Digitimes Asia съобщава, че при продължаващото напрежение между Китай и САЩ китайското правителство укрепва веригата си за доставки на електромобили, за да "избегне изтичането на технологии за батерии и да научи важни техники от чуждестранни компании".

Китайското финансово издание Yicai съобщава, че все повече шанхайски технологични фирми, специализирани в областта на водорода, батериите и безпилотните електрически камиони, "разширяват" дейността си в световен мащаб, като се свързват с проекти в страните от китайската инициатива "Пояс и път".

Financial Times съобщава, че министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм е заявила, че отказът от изкопаемите горива ще направи енергийната сигурност "безкрайно по-сложна" поради това, което вестникът описва като "задушаващ контрол на Китай върху преработката на важни минерали, необходими за възобновяемата енергия".