Срещата на страните от Г-7 този уикенд приключи без по-строги срокове за постепенното намаляване на изкопаемите горива, съобщава Financial Times.

В заключителното си комюнике, публикувано след срещата, лидерите на Г-7 заявиха, че се ангажират да постигнат напълно или предимно декарбонизиран енергиен сектор до 2035 г. 

Те се ангажират също така да ускорят постепенното спиране на производството на енергия от въглища, но не определят краен срок за последното, пише медията

Позовавайки се на войната на Русия в Украйна, Г-7 изтъкна "важната роля, която могат да изиграят увеличените доставки на [втечнен "природен" газ]", и заяви, че "публично подкрепените инвестиции в газовия сектор могат да бъдат подходящи като временен отговор" на кризата.

Според вестника това се случва, след като Германия е лобирала за продължаване на използването на газ, а Япония - за това да не се поставят по-строги крайни срокове за постепенното премахване на въглищата.

В отворено писмо, изпратено до Г-7 преди срещата от група държави, сред които Чили, Нидерландия и Нова Зеландия, се призовава Г-7 да оглави глобалните усилия за постепенно отказване от изкопаемите горива, допълва FT.

Ню Йорк Таймс отбелязва, че комюникето включва и "формулировка, поискана от Япония, която благославя продължаването на инвестициите в някои видове въглищни електроцентрали, които японското правителство подпомага да бъдат финансирани".

Ройтерс съобщава, че германски официални представители са защитили ролята си за включването на подкрепящ разширяването на газовия сектор език в окончателното комюнике.

"Нуждаем се и от някои нови газови електроцентрали, но те трябва да бъдат изградени по начин, който позволява по-късно да работят и със зелен водород. Така че това е инвестиция и в чистото бъдеще", казва германски правителствен служител пред информационната мрежа.

Според сайта Карбон Бриф, никакво по-нататъшно разширяване на използването на изкопаеми горива в световен мащаб не е в съответствие с това, което е необходимо за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C, показва изследване.