Китайската държавна информационна агенция Синхуа публикува доклад, в който се казва, че развитите западни страни, включително САЩ, от години пренебрегват историческата си отговорност за изменението на климата в своето високоиндустриално развитие, характеризиращо се с високо потребление на енергия, силно замърсяване и високи въглеродни емисии в продължение на векове.

В доклада се добавя, че те "пренебрегват моралния си дълг и правното си задължение да компенсират засегнатите развиващи се страни и да ги принуждават да приемат нерационални планове за намаляване на емисиите". 

Междувременно в китайския павилион на COP28 беше публикуван доклад за "прагматичните действия на Китай за справяне с глобалното изменение на климата", съобщава китайският информационен портал The Paper.

Докладът, който е изготвен съвместно от Китайската академия за науки за околната среда, Обществения изследователски център по околна среда и организацията "Приятели на Земята" в Хонконг, очертава 10 практически действия, които Китай предприема, включително разработване на проекти на най-високо ниво, местни пилотни проекти, декарбонизация на промишлеността и участие на цялата страна.

Отделно от това, в редакционна статия в държавния вестник China Daily се твърди, че почти половината от инсталираните в света мощности за производство на фотоволтаична енергия са в Китай, а повече от половината от световните превозни средства, използващи нова енергия, се движат в Китай.

Той добавя: "Китай... прекара десетилетия в процес на индустриализация, през който развитите западни страни са преминали в продължение на стотици години. Ще му отнеме най-краткото време в историята, за да премине от своя въглероден пик към въглеродна неутралност."

The Conversation помества коментар на Сибо Чен, доцент в Toronto Metropolitan University, който пише, че "въпреки че изявлението от Сънилендс в което Китай и САЩ потвърдиха ангажимента си да работят заедно за справяне с изменението на климата, несъмнено е стъпка в правилната посока, то трябва да бъде придружено от целенасочен диалог за истинското значение на понятието "нетна нула". Дали една страна ще се ориентира към нулево нетно потребление, постигнато предимно чрез възобновяеми енергийни източници, или към такова, постигнато чрез улавяне и съхранение на въглерод?"

На друго място, държавният вестник Global Times публикува статия със заглавие: "Зелен двигател:  Китайската технология за нова енергия привлича вниманието на COP28, давайки възможност за намаляване на въглеродните емисии в Близкия изток".

Ройтерс съобщава, че главният изпълнителен директор на китайския производител на вятърни турбини Envision Energy Лей Джан казва, че е "лесно да се изпълни международното обещание, дадено на срещата на върха за климата COP28, за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 2030 г.". Инициативата, стартирана на предишните преговори за климата, "Партньорство за справедлив енергиен преход" (JETP), която е "за замяна на въглищните централи с чиста енергия", носи възможности за неговата компания, добавя той.

В други новини за Китай Financial Times пише, че вчера лидерите на ЕС са се срещнали с президента Си Дзинпин в Пекин, започвайки среща на високо равнище, по време на която те "планират да окажат натиск върху Китай относно свръхкапацитета в промишлеността".

France24 съобщава, че ЕС е заявил, че е "обсъдил области, в които блокът може да работи с Пекин, най-вече по отношение на изкуствения интелект и изменението на климата".

Държавната информационна агенция Синхуа твърди, че "изправени пред нарастващите предизвикателства на технологиите на изкуствения интелект и изменението на климата, двете страни са координирали действията си в различни технологични области, включително управлението на изкуствения интелект, както и инициативи за чиста енергия".

Yicai съобщава, че китайското министерство на търговията заявява, че антисубсидийното разследване на ЕС по отношение на електрическите превозни средства "сериозно нарушава и изкривява световната верига за доставки на автомобилната индустрия, което не благоприятства съвместните усилия на Китай и ЕС и дори на целия свят за справяне с изменението на климата".

Накрая, Ройтерс публикува коментар на колумниста Гавин Магуайър, който пише, че "тъй като основните мотиви за новия резерв от въглища са да се постави таван на местните цени и да се намали общата им нестабилност, натрупването на резерва вероятно ще има потискащ ефект върху цените на въглищата в Китай, което от своя страна може да намали привлекателността на вноса с течение на времето".