Почти две години след инвазията на Москва в Украйна, ЕС ще предостави на своите членове правомощия да блокират вноса на газ от Русия и Беларус.

FT обяснява: "Всяка държава членка ще може да забрани на компании от Русия и Беларус да купуват капацитет в нейните газопроводи и терминали за втечнен природен газ, според проект на правен текст, предложен от Брюксел и видян от Financial Times.

Според високопоставен служител на блока предложението може да осигури основа за енергийните компании от ЕС да се измъкнат от договорите с руските доставчици на газ, без да се налага да плащат големи компенсации."

FT отбелязва, че ЕС все още получава около една десета от доставките си на газ от Русия, след като намали зависимостта си след руската инвазия. 

На друго място FT съобщава, че според току-що публикуваните данни през септември производството на суров петрол в САЩ е достигнало исторически връх.

Медията твърди, че нарастването на обема надхвърля официалните прогнози и поставя под въпрос твърденията за американската петролна индустрия, ограничена от Уолстрийт или от екологичните разпоредби.

Те създават трудности за петролния картел ОПЕК+, който миналата седмица се съгласи да увеличи съкращенията на собствените си обеми в опит да подкрепи спадащите цени.

Новите доставки създават неудобства и за администрацията на Байдън, тъй като американските служители се присъединяват към стремежа за постепенно премахване на изкопаемите горива по време на преговорите на ООН за климата в Дубай.

Освен това в. "Дейли телеграф" съобщава, че най-големите петролни компании в Австралия "планират мегасливане на стойност 42 млрд. паунда, тъй като вълна от поглъщания залива индустрията на изкопаемите горива".