През някои лета, когато температурите на водата в Карибите се покачват, светещите в златно, зелено и синьо коралови колонии, които обграждат островната държава Куба, отстъпват на "кръпки" от скелетно бяло, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". Съобщението е цитирано от БТА.

Разноцветните пасажи от стрелкащи се тропически риби се мяркат по-рядко. Скрибуцащите звуци на омарите стихват. Докато морският живот на Куба страда от прекомерен риболов и замърсяване, се появяват все повече доказателства, че затоплянето на водите в резултат на климатичните промени може да причини сериозни щети - както край бреговете на острова, така и в световен мащаб.

Авторите на настоящото изследване са установили, че общият брой на видовете в открити води е намалял наполовина през 40-те години до 2010 г. в тропическите морски зони по света. През това време температурите на морската повърхност в тропиците са се повишили с почти 0,2 градуса Целзий.

"Климатичните промени вече оказват влияние върху разпространението на морските видове", като промените са по-драматични в северното полукълбо, където водите са се затопляли по-бързо", казва съавторката на изследването Чхая Чодхари, биогеограф от университета "Гьоте".

Докато многобройни фактори като прекомерния риболов са оказали своето влияние върху тропическите видове, настоящото изследване, установява силна връзка между намаляването им и повишаването на температурата.

Изследователите са открили, че разнообразието от видове риби има тенденция или към плато, или към спад при или над 20 градуса Целзий.

Докато минали проучвания показват, че затоплянето на океана кара някои видове да мигрират към по-студени води, новото изследване се опитва да оцени това въздействие по-обстойно, анализирайки данни за 48 661 морски вида, включително риби, мекотели, птици и корали от 1955 г. насам.

Според проучването броят на видовете, прикрепени към морското дъно - включително корали и гъби, остава донякъде стабилен в тропиците между 70-те и 2010 г. Някои са открити и извън тропиците, което предполага, че са разширили ареала си.

С други думи, видовете, които могат да се движат, се движат, отбелязват учените.

"В геоложката история това се е случило за миг", казва Себастиан Ферсе, еколог от Центъра за тропически морски изследвания в Лайбниц, в придружаващ публикацията коментар. "Да видиш такива промени, които се случват толкова бързо, е нещо доста тревожно", допълва той.

За фиксирани видове като коралите преместването не е опция.

"Един от големите въпроси е: Ще могат ли кораловите рифове като екосистеми и коралите като видове да се преместят достатъчно бързо на север или на юг, за да се приспособят към променящия се климат?" казва още Ферсе.

Ако "флотилиите" от риби и други плувци бързо се пренасочат към по-умерени води, това може да опустоши кораловите екосистеми, които те оставят след себе си, заедно с разчитащите на тях риболовната и туристическата индустрия.

Такива промени "могат да имат наистина огромно въздействие върху някои от най-уязвимите човешки общности по цялата планета", коментира Стюарт Пим от университета "Дюк", който също не е участвал в проучването.

За Куба подобно въздействие може да постави в ред усилията на островната държава за управление на подводните градини, въпреки че техните корали са по-малко стресирани от крайбрежното развитие и замърсяването, отколкото на други места, и са считани за по-устойчиви на затоплянето на океана.

"Впечатляващо е да се върнеш в район, който е преживял значително избелване предходната година, но изглежда в отлично здраве година по-късно", казва Даниъл Уитъл, който оглавява Карибска програма на Фонда за защита на околната среда.

Куба отвори първата си "ясла" за корали преди четири години, за да проучи кои видове се справят най-добре със затоплянето и в крайна сметка могат да заселят отново опустелите рифове