Традиционното есенно падане на листата на дърветата е повлияно от промените на климата, предаде Асошиейтед прес.

В края на септември обичайно се наблюдава значителен листопад, но тази година в САЩ голяма част от дърветата или са още зелени както през лятото, или изобщо нямат листа, които са изсъхнали от големите жеги.

В северната част на щата Мейн, където пикът на листопада се наблюдава в края на септември, по-малко от 70% от дърветата са сменили цветовете си, а листата им падат с умерени темпове.

В Денвър, щата Колорадо пък високите температури оставиха "мъртви и сухи краищата на листата" в началото на сезона, обяснява специалистът Майкъл Съндбърг. "Вместо дърветата плавно да преминават през тези процеси, те преживяват драматичните промени на времето. Те настъпват изведнъж и листата падат по-рано," допълва той.

Причината, поради която климатичните промени оказват отрицателно въздействие върху падането на листата, не се крие в биологията на растенията. Когато настъпи листопадът и денят намалее, температурите на въздуха падат, хлорофилът в листата намалява и в резултат на това те губят зеления си цвят. Стават постепенно жълти, червени и оранжеви, с което напомнят за есента.

Постигането на тези цветове е свързано с деликатен баланс, който е застрашен от климатичните промени, предупреждава изследователят Пол Шабърг от Федералната служба за горите, намираща се в Бърлингтън, щата Вермонт.

Заради по-високите температури листата могат да останат зелени по-дълго време и това да забави целия процес на падането им от дърветата. Сухите лета обаче "стресират" дърветата и в резултат листата им да загубят цвета си. Те изсъхват и преждевременно падат.

Изменението на климата крие и дългосрочни заплахи, които могат да нарушат традиционните за есента процеси при листата. Разпространението на болести и вредители по дърветата са резултат от повишаването на температурите и те също имат отрицателно въздейстие, категорични са специалистите.