Наглед доста прост въпрос, но почти всички, които отговарят, при това без колебание, назовават ​​пустинята Сахара. Грешен отговор.

На първо място, необходимо е да посочим определението на самата дума "пустиня".

Пустинята е суха област, която получава по-малко от 250 мм валежи годишно. Валежите могат да са всякакви форми на вода, независимо дали са сняг, дъжд, роса, скреж или мъгла. В допълнение, една от характеристиките на пустинята - преобладаващата загуба на вода чрез изпарение, надвишаваща постъпващата влага под формата на валежи от всякакъв тип. Логично, при достатъчно малко валеж, след определена точка намалява  и изпарението, тъй като вече просто няма какво да се изпарява: Влажността на въздуха в определени периоди, както в горещите пустини, така и в арктическите, често е екстремно ниска.

Прилагайки всички тези критерии, откриваме, че най-голямата пустиня в света е Антарктическата пустиня. Площта и е 13,8 милиона квадратни километра (за сравнение: територията на Сахара е "само" 9,1 милиона квадратни километра).

>>>Вижте снимки от двете "конкурентки", където едва ли бихте искали да живеете>>>

Годишният валеж в пустинята на Антарктика е по-малък от 51 мм. Въпреки това малко число, в региона има чести бури, като скоростта на вятъра може да достигне 320 км / ч.

Известната пустиня Сахара, която най-често се нарича най-голямата пустиня в света, е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата гореща пустиня на Земята. Докато Антарктическата пустиня всъщност е най-голямата пустинна зона на нашата планета.