В низините времето ще остава променливо, с превалявания от дъжд, сняг, а в предколедните дни е възможно и повишение на температурите. Затова, който иска сигурен сняг за Коледа, може да иде в някой планински курорт  - в ниското снежната покривка е несигурна.

Днес сняг превалява по високите части в Западна България, а дъжд - на места на изток. Температурите в момента са от около нула градуса в Софийско до 7-8 градуса в югоизточните райони.

Във височина вече се пренасят по-топли въздушни маси и на връх Ботев е само минус 5 градуса (на 2300 метра надморска височина). В следобедните часове сняг и дъжд ще превалява на запад  и  в централните части, а довечера - в Северна България.

Снегът постепенно ще преминава в дъжд, а от юг на север валежите временно ще спират.

Утре ще превалява в северните и част от източните райони. В крайните северозападни части на страната ще вали сняг, примесващ се временно  с дъжд и смесена фаза, а в останалите райони ще вали дъжд.

Температурите утре ще са от 1 градус на северозапад до 11-13  градуса в Югоизточна България.

В неделя ще превалява с прекъсвания в почти цялата страна, като валежите ще бъдат от дъжд. Сняг ще вали само в планините на Северозападна България. Температурите ще останат в широки граници: от 1 до 8 сутрин и от 2, 3 до 12 градуса след обяд.

В неделя срещу понеделник преваляванията временно ще спират, но в понеделник от запад ще започнат нови превалявания, предимно от дъжд.

В понеделник и вторник ще превалява с прекъсвания над цялата страна, но валежите няма да бъдат съществени. Температурите ще бъдат около и малко над обичайните за периода и  в низините валежите ще бъдат от дъжд. По високите части на планините ще вали сняг, а температурите ще бъдат достатъчно ниски, за да се задържа снежната покривка, затова любителите на зимни спортове могат да бъдат относително спокойни.

Според предварителните сценарии на моделите, след кратко понижение на температурите към средата на седмицата, в дните непосредствено преди Коледа отново ще се затопли, а температурите денем в низините ще бъдат около десет градуса.

Напомняме, че прогнозите за период по-дълъг от 6-7 дни напред във времето са несигурни. Затова следете ежедневните ни актуални анализи и прогнози.