Според лекарите, едно от нараняванията, които хората обикновено получават през зимата, е замръзването на езика върху метална повърхност.

Както можете да предположите, това най-често това се случва с децата. Какво трябва да се направи в тази ситуация и какви действия трябва да се избягват, разказва  д-р Иванова, общопрактикуващ лекар на поликлиника №109 в Москва, до Московската информационна агенция, а думите и цитира сайтът Гисметео.

"Когато контактувате със студен метал, влагата в езика се превръща в лед и се появява адхезия (залепване) към обекта", обяснява Иванова.

За да освободите езика си, лекарят препоръчва на първо място да се успокоите и да се опитате да затоплите метала с дъха си.

Топлият въздух трябва да разтопи леда. Можете също така да излеете вода на мястото на замръзване, дори студена.

Това, което не бива в никакъв случай да правите, е да не се опитвате да го откъснете от метала със сила. Така можете сериозно да повредите лигавицата на езика си и получите болезнена  и бавнозарастваща рана. Друга лоша идея е да използвате запалка. Огънят може да изплаши детето и да изгори лицето му ", предупреждава специалистът.

Получената рана трябва да бъде обработена от лекар.