В края на миналата седмица в американската антарктическа станция Мак Мърдо, двама души загинаха при неясни обстоятелства, съобщава  американската Национална научна фондация.

>>>Вижте галерия от спиращи дъха снимки от околностите на станция Мак Мърдо>>>

Известно е, че мъртвите били подизпълнители на наетата фирма Лейдос. В деня на смъртта си те извършвали техническа проверка на системите за гасене на пожари в сградата, където е разположен генераторът, който осигурява захранване на радиопредавателя.

Според пристигнали  на мястото служители, мъжете лежали на пода, в близост до генератора, без признаци на живот.

Имената на мъртвите не се съобщават. Разкрити са причините за смъртта. Според предварителната информация е имало инцидент с токов удар, следствие на лоша изолация.

МакМърдо е най-голямото антарктическо научно селище, пристанище, транспортен център и изследователски център в Антарктика, собственост на Антарктическата програма на САЩ.

В момента на юг е лято и над цяла Антарктида, с изключение на крайните северни части от вдадения на север Антарктически полуостров слънцето не залязва през цялото денонощие.

Дори полюсът на студа - руската станция Восток в момента е по-топла от североизточните части на Сибир, където е встъпила в правата си пълновластната арктическа зима.