В статия за Bloomberg се разглежда какво би означавало за действията на Обединеното кралство в областта на климата, ако министър-председателят Борис Джонсън загуби поста си.

Материалът твърди, че това "може да означава отслабване на фокуса на правителството на Обединеното кралство върху намаляването на емисиите, които затоплят планетата".

Статията продължава: "Малцина, ако изобщо има такива, от потенциалните му наследници, са показали, че искат да ускорят прехода към по-екологична икономика." Той добавя, че канцлерът Риши Сунак е "фаворит на букмейкърите за наследник на [Джонсън]" и "миналата година се опита да блокира разходите за зелените мерки на Джонсън".

В материала се цитира един експерт, според когото позицията на Сунак по отношение на изменението на климата "може да се влоши [ако бъде избран за министър-председател], но може и значително да се подобри".

Следващият най-вероятният наследник според Блумбърг, външният министър Лиз Тръс, "се е съюзила със скептиците по отношение на нулевите емисии", пише изданието. То допълва, че други претенденти като Майкъл Гоув и Джереми Хънт "са показали по-голям ангажимент за справяне с изменението на климата", но е по-малко вероятно да спечелят гласовете на Консервативната партия.

За "Файненшъл таймс" главният политически коментатор на Обединеното кралство Робърт Шримсли пише под заглавие, в което предполага, че отпадането на Джонсън "няма да промени дневния ред на консерваторите".

Въпреки това той добавя: "Възможно е също така претендентите за лидерство да трябва да се подчинят на нарастващата група, която изисква размиване на зелените данъци и енергийните такси, които подкрепят ангажиментите за нулево нетно потребление.

Макар че никой от сериозните претенденти не е близо до отричането на изменението на климата, настоящият скок на цените на енергията ще бъде използван от онези депутати, които се обявяват за по-бавен преход от изкопаеми горива, като ангажиментите се изместят към края на целта за 2050 г."