Серия от три вулканични изригвания през VI в. Сл. Хр. и последвалият период на понижение на температурите са предизвикали упадъка на Византия в края на първото хилядолетие и са допринесли за създаването на първия халифат на арабите и завоюването от тях на почти всички бивши владения на римляните, според материал, публикуван в списанието Nature Geoscience.

"Това е бил най-сериозният спад на температурата в северното полукълбо през последните две хиляди години. Разбира се, предвид толкова голям брой неизвестни фактори, не си струва директно да се твърди, че има пряка връзка между това явление и предполагаемите му политически последици, но съвпадението им е твърде поразително ", каза Улф Буентген от Швейцарския федерален изследователски институт в Бирменсдорф.

Бунтген и неговите колеги разкриват една от възможните причини за упадъка на Византийската империя по времето на Юстиниан и потенциална причина за епидемията от чума по това време.

Те възстановяват климатичната история на Средновековието, изследвайки пръстените на древни дървета, които растат по склоновете на Алтай и Австрийските Алпи в "тъмните векове".

Дърветата и други видове растителност реагират много чувствително на най-малките промени в климатичните условия - повишаване или намаляване на температурата, енергията на слънчевата радиация и други фактори.

Всички тези събития се отразяват във формата и дебелината на годишните пръстени - пръстените в стъблото на растенията, които се формират през сезона на растеж. Смята се, че тъмните пръстени съответстват на неблагоприятните условия на околната среда, а светлите - на благоприятни.

Общо групата на Бинтген, която включва и редица руски учени от Федералния университет в Сибир в Красноярск, успяла да открие повече от 150 дървета, оцелели от периода  на Византия до наши дни, както и над 500 фрагмента дървета, които били отсечени или загинали в миналото.

Проучвайки структурата на пръстените, климатолозите установили, че в около 6-7 век след Христа цялата Земя преживяла рязко застудяване на климата и появата на ледници в планините, което според дендрохронологията било свързано с поредица от вулканични изригвания през 536, 540 и 547 г.

Учените нарекли този период "Малката ледена епоха на късната античност", или LALIA  от английската абревиатура.

Тези дати привлекли вниманието на учените - приблизително по същото време във Византия бушувала известната "Юстинианска чума", внесена от Египет или Близкия изток, а арабите започнали да се обединяват в първите племенни формирования. Пак по същото време империята на Сасанидите в Персия беше унищожена, Китай преживял период на упадък, а славяните започват да заселват Балканите, влизайки в конфликт с византийците.

Всички тези неща, според авторите на статията, могат да бъдат свързани с LALIA. Спадът в температурата предизвикал спад в производителността и принудил Византия да внася хляб от южните райони на империята, което довело до разпространението на чумата.

Подобни причини вероятно са отслабили фатално и Персия, която по-късно пада жертва на халифата.

Не навсякъде тези промени бяха отрицателни - на Арабския полуостров, както показват климатичните модели, те довели до увеличаване на валежите, увеличаване на броя на добитъка и увеличаване на хранителните наличности, което увеличило раждаемостта сред арабите и в крайна сметка довело до появата на исляма и идеологията за изграждане на "световен Халифат. "

Както подчертават учените, те не твърдят, че подобни климатични промени са били единственият фактор, който е контролирал всички "преселвания на народи" и различни геополитически катастрофи от онова време.

Въпреки това, ролята на климата, според тях, трябва да бъде взета предвид при изучаването на тайните на историята на Земята.