В някои региони на Русия в момента времето е екстремно горещо, с летни температури, подранили с повече от два месеца. Това кара някои синоптици да правят аналози с предишни години.

2010 г. беше гореща не само в центъра на Русия. В цялата ни страна той влезе в историята с необичайно висока температура. Но ако в централните райони през април тогава времето само проведе репетиция и едва през лятото рекордните жеги започнаха с пълна сила, то в сибирските пространства централният пролетен месец вече докара за рекордна топлина.

Април тази година в Сибир дори надмина 2010 година. Миналия ден, дори в северната част на Красноярския край, в Турухански район и Евенкия, максималната температура беше от 15 до 20 градуса. В населеното място Бор, в района на Турухански, рекордът за 2010 г. не издържа и на 27 април максималната температура беше +20,5 градуса, което е с 2,9 градуса по-висока от предишния максимум.

По правило в северната част на Красноярския край през април рядко се установява стабилна топлина, а студените арктически нахлувания са  почти ежегодни. Но не и тази година.

Зимата в Сибир през април често е пълновластен господар в тези територии, но през настоящия април дори не напомни за себе си.

През целия месец средната дневна температура никога не е била под нормата, а положителната  аномалия варираше от 5 до 13 градуса.

Дали тези аналогии ще проработят, предстои да узнаем. Но преди това да припомним, че 2010 имаше уникално горещо лято в Русия, вероятно без аналог през последните хиляда години, най-малко.

Тогава Москва можеше да отбележи максимална температура от 40 градуса - нещо, с което не много европейски градове по-на юг от нея не могат да се похвалят. Куриозът беше, че тази стойност не беше достигната само с малко повече от градус, а виновни за това бяха торфените и горски пожави в Московска област, които задимиха атмосферата и попречиха на част от слънчевия прогрев, намалявайки теоретично възможните температури с малко, но достатъчно да се размине руската столица с 40-те градуса.