Климатичен феномен, известен като дипол в Индийския океан (ИОД) и свързан с екстремни метеорологични условия в Австралия, ще се усили през следващите няколко години в резултат на климатичните промени, сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА.

Температурата на повърхността на Индийския океан влияе върху валежите и температурата на въздуха в Австралия и е свързана с тревожни промени, които поставят югоизточната част на страната под угрозата от все по-горещи и сухи метеорологични условия, отбелязаха авторите на изследването.

Югоизточна Австралия, където миналата година бяха регистрирани голяма суша и рекордно високи температури, дължащи се до голяма степен на дипола в Индийския океан, бе засегната също от горски пожари през последните няколко месеца.

Диполът в Индийския океан възниква, когато се появи разлика между температурата на повърхността в западната и източната му част. Става въпрос за климатичен феномен, сходен с Ел Ниньо в Тихия океан. Подобни промени на температурата на океанската повърхност миналата година бяха повлияни повече от климатични промени, отколкото се смяташе по-рано, и вероятно ще се усилят в бъдеще, поясниха учените.

Резултатите показаха също, че макар и окачествяван като историческа рядкост, свързаният с по-малко валежи в Австралия екстремен положителен дипол в Индийския океан, е зачестил и е станал по-интензивен през 20-и век.

Времето.дир.бг писа за този индекс още през есента, когато той беше в рекордно силна положителна фаза.