По данни на Индийския метеорологичен департамент (IMD) през миналия месец в Индия е регистриран най-топлият декември от 122 години насам, съобщава Hindustan Times.

В източните, североизточните и централните райони на страната са отчетени "изключително високи" температури през декември в година, в която бруталната пролетна гореща вълна през март също счупи рекордите.

Експерти на IMD са заявили пред Hindustan Times, че високите зимни температури в годината на Ла Ниня са "необичайни" и че "изменението на климата определено има своята роля".

Климатологът М. Раджеван ее заявил, че "глобалното затопляне е отслабило влиянието на Ла Ниня" и макар че "трябва да анализираме какво е причинило скока, общите рекорди със сигурност могат да се свържат с изменението на климата".

Междувременно в областта на енергетиката кабинетът в Индия одобри Националната мисия за зелен водород, съобщава Down to Earth.

Мисията, одобрена с първоначален финансов разход от ₹19 744 хил. рупии (1,9 млн. паунда), има за цел да "развие капацитет за производство на зелен водород от поне пет милиона метрични тона (МТ)" годишно, да добави 125 GW към инсталирания капацитет за възобновяема енергия на Индия и да намали емисиите на парникови газове с 50 МТ до 2030 г., се казва в материала.   

Според изявлението на индийското правителство мисията "ще доведе до... кумулативно намаляване на вноса на изкопаеми горива с над" ₹1 трилион (около 10 млрд. паунда), като целта е "Индия да се превърне в световен център за производство, използване и износ на зелен водород и неговите производни".

Според министъра на съюза Анураг Тхакур "ще бъдат предоставени два вида стимули: за производство на електролизери за пет години и стимули за производство на зелен водород", съобщава CNBC.