Премиерът на островната държава Антигуа и Барбуда е заявил по време на COP27, че развиващите се икономики с високи емисии, включително Китай и Индия, трябва да плащат във фонд, който да помага на държавите да се възстановяват след бедствия, предизвикани от изменението на климата, съобщава Ройтерс.

Коментарите на Гастон Браун, който говори от името на Асоциацията на малките островни държави (AOSIS), са значими, тъй като, както се отбелязва в статията, "за първи път двете държави бяха включени в списъка на големите замърсители, които според островните държави трябва да бъдат държани отговорни за щетите, които вече са причинени от глобалното затопляне".

Всъщност самият Китай подкрепи създаването на фонд за загуби и щети, но не заяви, че трябва да плаща в него, допълва Ройтерс. The Independent отбелязва, че "се увеличават призивите" големите развиващи се страни като Индия и Китай също да бъдат задължени да плащат разходите за последиците от изменението на климата, наред с развитите страни, които вече са задължени да предоставят други форми на финансиране на борбата с изменението на климата.

BBC News публикува материал за страните, които призовават за по-голяма финансова подкрепа за справяне с изменението на климата. В него се цитират лидери на Бахамските острови, Гана и Намибия и се отбелязва, че AOSIS също така е заявила, че компаниите за изкопаеми горива "биха могли да поемат част от тежестта си", като плащат данък върху печалбата.

Друг материал на "Индипендънт" съобщава за коментарите на министър-председателя на Барбадос Миа Мотли, която заяви пред участниците в COP27, че броят на хората, разселени от последиците от изменението на климата, ще се увеличи, ако не се приложи различен подход към страните, пострадали от бедствия.

По-конкретно се отбелязва, че Мотли е повторила исканията си за преразглеждане на международните заеми за развитие и за 10% данък върху компаниите за изкопаеми горива. Прес асосиейшън цитира думите на шотландския първи министър Никола Стърджън, че неспособността да се изпълни обещанието за финансиране на борбата с изменението на климата в размер на 100 млрд. долара годишно за развиващите се страни е подкопала "доверието и вярата" в процеса на COP.

В ексклузивен материал Independent цитира министъра на природните ресурси на Маршаловите острови Джон Силк, който казва, че докато милиардерите "строят ракетни кораби, за да отидат на Марс", единственото, което искаме, са "пари, за да се уверим, че Маршаловите острови могат да продължат... да съществуват в света".

В обръщението си към лидерите пакистанският министър-председател Шехбаз Шариф нарича наводненията, които неотдавна сполетяха страната му, "предизвикано от човека бедствие", съобщава Nikkei Asia. The Independent интервюира оцелели от наводненията пакистанци и обсъжда техните преживявания и искания от конференцията за климата.

В статия в Conversation изследователката на загубите и щетите проф. Лиза Ванхала разглежда "три причини, поради които богатите страни не могат повече да пренебрегват призивите да платят на развиващите се страни за климатичния хаос".

Според Business Standard Индия е подкрепила въвеждането на системи за ранно предупреждение за екстремни метеорологични явления, които тази седмица вече са получили ангажименти за финансиране. Индийският министър на околната среда Бхупендер Ядав е заявил, че тези системи ще спасят човешки животи, отбелязва изданието.

Междувременно в. "Гардиън" съобщава, че според експерти Мексико - основен замърсител на околната среда - "се очаква да обяви на COP27 горещ котел от стари, неадекватни и неизпълними климатични ангажименти", които ще компрометират плановете му за климата в рамките на Парижкото споразумение.

В друг материал на Guardian се цитира онлайн речта на украинския президент Володимир Зеленски пред световните лидери на COP27, който им казва, че няма да могат да се справят с изменението на климата, ако не се прекрати инвазията на Русия в страната му: "Не може да има ефективна политика за климата без мир".

Също така на COP27 BusinessGreen съобщава, че египетското председателство на COP27 е поставило началото на нов глобален план, който има за цел да мобилизира държавните и недържавните участници зад общ набор от цели за адаптиране към климата до 2030 г., наречен "Програма за адаптиране от Шарм ел-Шейх".

Вестник New York Times съобщава за Climate TRACE - коалиция от екологични групи, технологични компании и академични учени, подкрепена от Ал Гор, която предоставя "глобален сборник на емисиите" до нивото на отделните стоманодобивни и циментови заводи, електроцентрали, петролни и газови находища, товарни кораби и ферми за добитък.

 

ИЗБРАНО