В момента около континента Антарктида има по-малко морски лед, отколкото когато и да било, откакто учените започнаха да използват сателити за измерването му в края на 70-те години на миналия век, съобщава BBC News.

Позовавайки се на последните данни от Националния център за данни за снега и леда, изданието посочва, че макар и лятото в южното полукълбо да е период, в който се очаква по-малко морски лед, "тази година е изключителна".

То продължава: "Ветровете и по-топлият въздух и вода намалиха покритието до едва 1,91 млн. км2 (737 000 кв. мили) на 13 февруари.

Нещо повече, това лято топенето все още има да продължи. Миналата година предишният рекорден минимум от 1,92 млн. км2 (741 000 кв. мили) беше достигнат едва на 25 февруари.

Три от последните рекордно ниски нива на морския лед са се случили през последните седем години: 2017 г., 2022 г. и сега 2023 г."

Изданието допълва: "В момента се наблюдава тенденция към намаляване на ледената покривка: "Учените смятат, че поведението на антарктическия морски лед е сложно явление, което не може просто да се припише на изменението на климата."