Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс е заявил, че петролната индустрия е "страдала от хроничен недостиг на инвестиции в продължение на няколко години" и се нуждае от 500 млрд. долара инвестиции годишно до 2045 г., съобщава Bloomberg.

В речта си на енергийна конференция в Кайро в неделя Ал-Гаис призова преговарящите да "погледнат голямата картина" и "да работят за енергиен преход, който е организиран, приобщаващ и помага за осигуряване на енергийна сигурност за всички", пише изданието.

Той е добавил, че политиките в областта на климата трябва да бъдат по-"балансирани и справедливи", съобщава изданието.

Това се случва в момент, когато Ройтерс отразява коментарите на руския вицепремиер Александър Новак, който вчера заяви, че Русия планира да продава над 80% от износа си на петрол на "приятелски" държави през 2023 г.

Според изданието "приятелски държави" са тези, които не са наложили санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Междувременно Ройтерс съобщава, че според Goldman Sachs "търговските партньори на Москва все по-често са плащали повече за руския суров петрол, отколкото предполагат котираните цени".

Това се случва в момент, когато Блумбърг съобщава, че през миналата година Русия е направила най-много сондажи в петролните си находища за повече от десетилетие, като "има малко признаци, че международните санкции или напускането на някои големи западни фирми са навредили пряко на т.нар. операции по добив".