Саудитска Арабия потвърди, че по време на хаджа са загинали най-малко 1301 души, съобщава BBC News, като по време на ежегодното ислямско поклонничество температурите на моменти са надхвърляли 50 градуса.

В първия си публичен коментар за смъртните случаи информационната агенция на Саудитска Арабия заяви, че "повече от три четвърти от загиналите не са имали официални разрешителни за присъствие и са вървели под пряка слънчева светлина без подходящ подслон [а] някои от загиналите са били възрастни или хронично болни", продължава статията.

Саудитска Арабия е критикувана, че не прави повече, за да направи хаджа по-безопасен, особено за нерегистрираните поклонници, които нямат достъп до съоръжения като климатизирани палатки и официален хаджийски транспорт, пише изданието: "Министърът на здравеопазването Фахд ал-Джаладжел заяви, че са положени усилия за повишаване на осведомеността относно опасностите от топлинен стрес и как поклонниците могат да намалят това. По думите му в здравните заведения са лекувани близо половин милион поклонници, включително над 140 000, които не са имали разрешително, а някои от тях все още са в болница заради топлинно изтощение."

В изявление от събота египетското правителство заяви, че е отнело лицензите на 16 туристически агенции, които са помогнали на неразрешени поклонници да пътуват до Саудитска Арабия, съобщава Los Angeles Times.

От 660-те египтяни, починали от жегата, всички с изключение на 31 са били неразрешени, отбелязва изданието.

Според Washington Post смъртта на нерегистрираните поклонници подчертава заплахата от климатичните промени за "най-уязвимите". Изданието отбелязва, че предприемането на поклонническо пътуване може да бъде "скъпо", тъй като Саудитска Арабия одобрява "само определен брой визи за поклонници всяка година, с квоти за всяка страна с мюсюлманско мнозинство".

Той добавя: "Голяма част от поклонниците са и възрастни хора, като някои от тях използват спестяванията си, за да извършат хадж преди да умрат. Освен това те са много по-уязвими от горещината." Вестникът съобщава, че според свидетели "на нерегистрираните поклонници в някои случаи е бил отказван достъп до климатизирани палатки и други официални центрове за охлаждане, където хората с разрешителни за хадж могат да избегнат високите температури".

Той добавя: "Дори когато някои хора бяха видимо болни, властите отказваха да им помогнат, казаха поклонници. В някои случаи самите нерегистрирани поклонници, страхувайки се от отмъщение от страна на саудитските власти, са отказали да потърсят медицинска помощ". CNN цитира свидетели, според които властите не са осигурили достатъчно вода, сянка или медицинска помощ, за да предпазят поклонниците от горещината. Асошиейтед прес, Гардиън и Ройтерс отразяват историята.

В САЩ Ройтерс съобщава, че над 100 милиона души в САЩ са били подложени на предупреждения за горещини вчера, "като градовете на източното крайбрежие се подготвят за рекордни температури, тъй като топлинният купол, причиняващ опасните условия, се разширява към западното крайбрежие". New York Times пише, че буря в Мичиган е оставила хиляди хора без ток по време на горещата вълна.

Вестникът съобщава също така, че в районите, засегнати най-силно от горещините, "са се увеличили случаите на заболявания, свързани с горещините".

The Washington Post съобщава, че в щата Вашингтон температурата е достигнала 100F (38C) за първи път от осем години. "Климатичната графика на седмицата" на Financial Times е посветена на "извънредната ситуация с горещините", пред която са изправени САЩ и Мексико. А Los Angeles Times съобщава, че "горските пожари в Калифорния вече са изпепелили 90 000 акра, а лятото едва започва".

В други новини за горещините по света BBC News съобщава, че "четири балкански държави са претърпели едновременно прекъсване на електрозахранването с продължителност няколко часа в петък, тъй като регионът се е разлюлял от лятната гореща вълна". Ройтерс съобщава за предупрежденията на Световната здравна организация, че "горещините в ивицата Газа могат да изострят здравословните проблеми на палестинците, разселени от израелските бомбардировки и тежките боеве между силите на Израел и бойците на Хамас".

The Hindustan Times съобщава как "икономическото неравенство увеличава излагането на осакатяващи, екстремни горещини". Индийският вестник Economic Times съобщава за това как екстремните горещини намаляват ефективността на слънчевите панели. На първа страница на Metro е публикуван материал за предстоящата тази седмица гореща вълна в Обединеното кралство.

Миналата седмица горещините на петте континента поставиха 1400 рекорда и показаха как глобалното затопляне, причинено от човека, е направило катастрофалните температури нещо обичайно, пише Washington Post.