Спортистите бяха предупредени, че екстремните горещини, предизвикани от изменението на климата, могат да изложат на риск състезателите по време на Олимпийските игри в Париж, пише Times.

В доклад, изготвен съвместно с олимпийци, учени от Университета в Портсмут и екип от американски учени по въпросите на климата, се посочва, че през юли и август в Париж е с 3,1 градуса по-топло, отколкото при последното провеждане на игрите преди един век, пише изданието.

Игрите в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август, а параолимпийските игри ще се проведат по-късно през август.

Според Climate Central, американска научна организация с нестопанска цел, в града има средно девет горещи дни годишно, определени като 30С и повече, отколкото през 1924 г.".

Лорд Коу, президент на Световната атлетика, казва пред вестника: "Докато глобалните температури продължават да се повишават, изменението на климата все повече трябва да се разглежда като екзистенциална заплаха за спорта."

Вестник "Таймс" допълва, че спортистите, които са разговаряли с авторите на доклада, са заявили, че се притесняват от горещините по време на Олимпийските игри.

В новия доклад на Гардиън се казва: "Олимпийските игри в Париж може да се окажат най-горещите в историята, като водещи спортисти предупреждават, че прогнозираните силни горещини могат да доведат до колапс на спортистите или - в най-лошия случай - до смърт по време на състезание."

MailOnline и Press Association също отразяват доклада.