Преди 50 години циклон Бхола (Bhola), най-смъртоносният известен тропически циклон, удря Бангладеш.

Той отнема живота на 500 000 души в днешен Бангладеш. Това предизвика призиви за действие за предотвратяване на повторение на такива катастрофални загуби на живот и в крайна сметка постави основите на Програмата за тропически циклони на СМО.

Циклонът Bhola, който се е развил от депресия в южната част на Бенгалския залив, е ударил територията на тогавашния Източен Пакистан на 12-13 ноември 1970 г.

Смята се, че е причинил между 300 000 и 500 000 смъртни случая, главно в резултат на силен прилив, който обхванал низините ниските острови и приливни брегове по бреговете на Бенгалския залив.

Тропическият циклон е обявен за най-смъртоносния тропически вихър в света от СMO.

Най-смъртоносният циклон в историята убива половин милион души

Снимка: Getty Images

Трагедията доведе до приемането на редица резолюции на ООН и призиви за "намиране на начини и средства за смекчаване на вредното въздействие на тропическите циклони".

Бангладеш, със своето гъсто население и обширни ниско разположени крайбрежни равнини, се превърна в международен лидер в намаляването на риска от бедствия.

Тропическите циклони представляват една от най-големите заплахи за живота и имуществото, дори в началния етап на своето развитие. Те включват набор от различни опасности, които поотделно могат да окажат значително въздействие върху живота и имуществото, като бури, наводнения, силен вятър, торнадо и мълнии. В комбинация помежду си те значително увеличават вероятността от загуба на животи и имуществени щети.

Най-смъртоносният циклон в историята убива половин милион души

Снимка: Getty Images

През последните 50 години след Бхола 1 942 бедствия са свързани с тропически циклони, в резултат на които са загинали 779 324, а икономическите загуби са 1 407,6 милиарда щатски долара - средно 43 смъртни случая и 78 милиона щатски долара щети всеки ден.

Загубата на живот обаче би била много по-голяма без Програмата за тропически циклони на WMO (TCP), която тази година навършва 40 години.

Проектът за превенция от тропически циклони на ВМО е иницииран от Шестия конгрес на ВМО през 1971 г. в отговор на Резолюция 2733 (XXV) на Общото събрание на ООН за смекчаване на вредното въздействие на тропическите циклони.

По това време, заедно с Икономическата и социалната комисия на ООН за Азия и Тихия океан, СМО вече беше коспонсор и член на две междуправителствени регионални организации, Комитета за тайфуните и Групата за тропически циклони.

През 1979 г. Осмият конгрес на СМО решава да модернизира и разшири обхвата на проекта PTZ, за да се превърне в програма за тропически циклони на СМО през 1980 г.

Най-смъртоносният циклон в историята убива половин милион души

Снимка: Getty Images/

Уникалната глобална координация и сътрудничество под егидата на СМО доведоха до значителни подобрения в точността на прогнозите и предупрежденията за тропическите циклони. Това е спасило много хиляди животи през годините.

Но трябва да се направи повече. Изменението на климата, повишаването на морското равнище, нарастването на населението и градовете увеличават уязвимостта от тропически циклони, урагани и тайфуни. За да отговори на предизвикателствата, WMO работи върху прогнози не само за времето, но и за неговото въздействие.

Наложително е да се гарантира, че ранните предупреждения достигат до онези уязвими общности, които имат най-голяма нужда от тях и по този начин да се гарантира, че трагедии с подобен брой на жертвите като тези от Бхола, ще остане в историята.